Contadortól bevállalós támadással vették el a dobogót

2016.09.10. 19:16

Nairo Quintana gyakorlatilag megnyerte a Vuelta a Espanát Chris Froome előtt. Az utolsó előtti szakaszon azonban a legnagyobb teljesítmény Esteban Chavesé volt, aki Alberto Contadortól vette el a harmadik helyet bátor akciójával.

A Vuelta gyakorlatilag már a pénteki időfutamon eldőlt, több mint egy perc volt az első és a második (Quintana vs. Froome), valamint a harmadik és a negyedik helyezett (Contador vs. Chaves) között is. A huszadik szakasz a záró 22 kilométeres emelkedőjével pokoli nehéznek ígérkezett, de a favoritokat nehéz meglepni, egy percen felüli előny általában biztonságosnak számít. 

A Vueltán azonban minden évben van egy-két olyan őrült szakasz, ami ellentmond a bevett téziseknek. Froome és Chaves is megpróbált fordítani. 

Utóbbi nagyon bátor taktikát választott, már 45 kilométerrel a vége előtt támadásba lendült. Az volt a feladata, hogy ledolgozza az 1 perc 11 másodperces hátrányát Contadorral szemben.  A spanyol nem is nagyon üldözte a kolumbiait, abban bízhatott, hogy az Alto de Aitanára vezető emelkedővel majd a főmezőnnyel megfogják az Orica bringását. Chaves azonban nagyon jól beosztotta az erejét, és segítséget is kapott, a korábban a szökéssel elmenő csapattársa maradt vissza hozzá. Damien Howson magát széthajtva vitte el kapitányát az utolsó emelkedő lábáig. Onnan aztán Chaves magára maradt, de elég jól kitartott, a hátrányát ledolgozta, sőt még 13 másodpercet rávert Contadorra.

A spanyol pedig mindent megpróbált, de nem bírta a tempót az első két helyezettel. Froome nagyjából öt kilométerrel a vége előtt gondolta úgy, hogy lerázza magáról Quintanát. Többször is gyors tempóváltással próbált megtörni a piros trikóst, de Quintana minden támadást könnyedén átvett, majd a végén le is hajrázta az idei Tour-győztest. Quintana ezzel gyakorlatilag megnyerte a Vueltát, vasárnap már csak célba kell érnie a mezőnnyel. 

A szakasz a francia Pierre Latouré lett, aki a szökéssel ment el, majd a végén Darwin Atapumával meccseltek óriásit az győzelemért.

Eredmények:
20. szakasz, Benidorm-Alto de Aitana, 193,2 km, hegyi befutó:
1. Pierre Latour (francia, AG2R) 5:19:41 óra
2. Darwin Atapuma (kolumbiai, BMC Racing) 2 mp hátrány       
3. Fabio Felline (olasz, Trek) 17 mp h.      
...9. Esteban Chaves (kolumbiai, Orica) 3:17 p h.    
10. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 4:03 p h.   
11. Chris Froome (brit, Team Sky) 4:05 p h.
...13. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff) 4:41 p h.   

Az összetett élcsoportja:
1. Quintana 80:42:36 óra  
2. Froome 1:23 p hátrány  
3. Chaves 4:08 p h. 
3. Contador 4:21 p h.