Bradley Wigginsre kínos kérdések várnak

2016.09.19. 15:55

Minden idők legeredményesebb brit olimpikonjára, a kerékpáros Bradley Wigginsre kérdések várnak azok után, hogy önéletrajzában még azt írta, soha sem kapott injekciós kezelést, miközben a Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport azt szivárogtatta ki róla, hogy asztmáját éppen így gyógyították - írja az MTI.

Az ötszörös olimpiai bajnok, 2012-ben Tour de France-győztes szóvivője azt közölte, hogy Wiggins az ominózus kezelést a nemzetközi szövetség (UCI) jóváhagyásával kapta meg, triamcinolon kúrán esett át.

Megmagyarázta: Wigginsnek azt a mondatát, hogy nem volt szüksége injekciókra, úgy kell érteni, hogy illegális intravénás injekciókra nem volt szüksége.

A 36 éves, visszavonulás előtt álló Wiggins előbb pályán lett háromszoros olimpiai bajnok, majd átnyergelt az országúti szakágra, 2012-ben Tourt nyert, és a londoni játékokon az egyéni időfutamban győzött. A riói olimpián ismét pályán lett aranyérmes. Összesen nyolc olimpiai érmével a legeredményesebb brit olimpikon.

Honfitársáról, a háromszoros Tour-győztes Chris Froome-ról szintén bizalmas adatokat közöltek a hekkerek, de a bringás fiziológusa, Jeroen Swart elmondta, a csoport olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek eleve nyilvánosak vagy már korábban hozzáférhetőek voltak, ráadásul a sportolónak nincs takargatnivalója.

Orosz hekkerek korábban behatoltak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá sportolókról, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek. A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről tett közzé - szerinte - egyértelműen doppingolásra utaló adatokat. Az internetes kalózok a honlapjukon vállalták fel nyíltan a támadást, és azt írták, hogy többek között a teniszező Serena és Venus Williamsre, az olimpiai bajnok kosaras Elena Delle Donne-ra, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan is vannak terhelő bizonyítékaik. Egyben tudatták, hogy "hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak".

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.