A kerékpárszövetség védi a rejtett motorral csalókat?

2016.10.14. 08:14

A kerékpárokba rejtett motorok fejlesztője, Varjas István egy rádióműsorban azt állította, hogy a Tour de France-on a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) akadályozta meg a francia rendőrséget a mechanikus dopping felderítésében.

Varjas a nemrég a Lance Armstronggal is interjúzó Ger Gilroy-jal beszélgetett az ír Newstalk FM rádióadó Off The Ball műsorában.

Varjas a háromszoros Tour-győztes Greg LeMonddal és feleségével, Kathyvel volt együtt a francia körversenyen, amikor a csendőrség kihallgatta a mérnököt. Megkérdezte őket, hogy igazán el akarják-e kapni a csalókat, mert akkor tud segíteni. A válasz igen volt, Varjas pedig elmondta, milyen ellenőrzéseket kell elvégezni, hogy meglegyenek a csalók.

A csendőrök meg is próbálkoztak volna ezzel, de az UCI nem engedte, hogy megvizsgálják a versenyzők kerékpárjait. Varjas szavait a CyclingTipsnek nyilatkozó Kathy LeMond is megerősítette. A mérnök szerint az UCI vizsgálatai – amelyek legtöbbször tablettel és magnetométerrel történnek – , egyáltalán nem hatékonyak.

A CyclingTips egy forrására hivatkozva arról is megemlékezik, hogy a csendőrség a tavalyi Touron a versenyzők kerekeinek súlyát akarta lemérni, hátha ott találnak rejtett motorokat, de az UCI megtagadta ezt kérést. A szervezet elnöke, Brian Cookson idén viszont már arról beszélt, hogy a hatóságokkal együttműködve próbálták elkapni a csalókat.

Varjas azt is furcsának tartja, hogy amikor a francia Stade2 tévé újságírói hőkamerával rejtett motorral versenyző bringásokat találtak, az UCI pert helyezett kilátásba, ha a tévé bármelyik versenyző nevét nyilvánosságra hozza.

A magyar mérnök azt állítja, az igazi botrány csak még most jön, pár hónapon belül újabb bizonyítékokat mutatnak majd be egy dokumentumfilmben. Érdekes, hogy nyáron éppen Varjast gyanúsították azzal, hogy a 2015-ös Touron rejtett motoros bringákat akart eladni. A mérnök azt mondja, neki nincs félnivalója, nem vállalhat felelősséget azért, hogy mire használják a találmányát.