Minden reggel injekcióval hígították az EPO-t

2016.11.15. 17:38

Leleplező könyvet írt a kerékpársportban uralkodó botrányos körülményekről a holland Thomas Dekker.

A tavaly visszavonult kétszeres holland időfutambajnok Thomas Dekker - az én csatám című könyvében részletesen beszámol a Rabobank csapat tagjainak doppingolásáról és kicsapongásairól, írja az MTI.

„A dopping mindenütt jelen volt a mi csapatunkban és a többiben is. Kortizon, vértasakok, altatók – ha valaki folyamatosan abszurd környezetben él, akkor egy idő után azt tekinti normálisnak" – írta az exbringás. 

Dekker azt állítja, hogy a csapatorvosok minden reggel hatkor vizes injekciókat osztogattak, hogy csökkenjen az EPO által megemelt vörösvértestszint a versenyzőknél, és elkerüljék a lebukást.

000 DV205515
Képalá

„Mindennap kaptunk kortizont, fogalmam sincs, hogy pontosan miért vagy mi ellen. Annyi biztos, hogy jobban bírtuk a terhelést. Valamilyen különengedélyt kaptunk a használatára" – közölte a 2009-ben doppingolás miatt két évre eltiltott Dekker, aki szobatársáról, Michael Boogerdről elárulta, a 2007-es Tour de Franc alatt nyolcszor fecskendezett be magának EPO-t, és mindketten prostituáltakkal voltak az az évi Tour londoni rajtja előtt.

A 2007-es francia körverseny főként a csapatkapitány Michael Rasmussen botránya miatt maradt emlékezetes a Rabobank számára: a dán bringás az élről, sárga trikóban kényszerült kiállni, mivel a doppingellenőröknek hazudott a hollétéről, így nem tudták ellenőrizni.