Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

10 év után derült fény a doppingdoktor utolsó titkos kliensére

2016.11.16. 13:12

A 2000-es évek közepén kirobbant kerékpáros doppingbotrány központi alakja volt a spanyol orvos Eufemiano Fuentes, akinek kapcsolata volt a legtöbb elit kerékpárossal, köztük Ivan Bassóval és Alejandro Valverdével is. Amikor 2006-ban razziát tartottak a hatóságok Fuentesnél, 211 tasaknyi vért foglaltak le, amik segítségével rengeteg bringást buktattak le.

Egy rejtély viszont 10 évig megoldatlan maradt, a Luigi kódnéven emlegetett bringást ugyanis sosem kapták el. Most viszont kiderült, ki volt a még a bringások között is közutálatnak örvendő versenyző.

Fuentes elég sok bringásra a kutyája neve alapján utalt a feljegyzéseiben, a Clasicomano, vagy Clasicomano Luigi kódnév viszont senkire sem illett. 2008-tól kezdve sokan, köztük kerékpárosok is úgy sejtették, hogy Fabian Cancellara lehet, ez viszont soha nem került bizonyításra.

Ez viszont egyáltalán nem zavarta a szintén Fuentes-kezelésben álló amerikai Tyler Hamiltont, aki a 2008-as kaliforniai körverseny alatt végig az állítólagos Luigit zaklatta, míg a riói időfutam-aranya után a szintén a doppingba belebukott Lance Armstrong ragasztotta rá újra a Luigi-bélyeget Cancellárára.

Jó 10 évvel a Fuentes-razzia után viszont kiderült, hogy nem a most 35 éves, kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Cancellara volt Luigi, hanem a napokban életrajzi könyvet megjelentető holland Thomas Dekker. A korábbi versenyző ezt egy belga lapnak el is ismerte, ezzel az utolsó Fuentes-kódnév is gazdájára talált.