Hollandiában megőrültek, szembeszélbajnokságon bringáznak

2016.11.22. 17:11

A szembeszél minden bringás ellensége, épeszű ember nem keresi. Hollandiában megőrültek, csak ez lehet a magyarázat arra, hogy évről évre orkánerejű pofaszélben rendeznek időfutambajnokságot.

A Tegenwindfietsen (nagyjából szembeszélbringázás) 2013 óta létezik, bár profik is indulnak rajta, nem nekik szól. Egy jó buli, ami persze pokoli fárasztó is.

A versenynaptárban nincs pontosan előre kitűzve az időpont, csak annyi biztos, hogy valamikor az év végén van, a futam előtt három nappal, kedvező időjárás jelentés esetén hirdetik ki. A széltől – ami persze mindig a tenger felől fúj – , függ, hogy meg lehet-e rendezni a futamot.

A Tegenwindfietsen esélykiegyenlítésre törekszik, mindenki ugyanolyan városi bringát kap a szervezőktől. Csak az erő és a kitartás számít, nem a technika dönt, még váltó sincs a bicikliken, egy áttételt kell végig hajtani.

A táv 8,5 kilométer, amin végig pofaszél van, néha akkora lökésekkel, hogy szinte helyben állnak a bringások. Többen fel is adták a hétvégi versenyt a lehetetlen körülmények miatt.

Idén Teun Sweere volt a leggyorsabb, 22 perc 30 perc alatt ért célba, 22,67 km/h-ás átlagot hajtott. Normál körülmények között egy profi bringás sík pályán simán ötvenes átlagot hoz, ez is jelzi, hogy mennyit számít a szél.

A múlt évi bajnoknál Sweere több mint három perccel volt lassabb. Ez a különbség a szélerősségből fakadt. A beszámolók szerint idén 11-es szél is volt. A Beaufort-skála szerint ez 103-119 km/h-és szélsebességet jelent, ilyen orkánerejű viharban a fákat már tövestül csavarja ki a szél, és az épületeket is megbontja. Egy bringást pedig legfeljebb leszállít a kerékpárjáról.