Albin
0 °C
10 °C

Visszavonult az ötszörös olimpiai bajnok Sir Bradley Wiggins

2016.12.28. 17:01

Hivatalosan is bejelentette visszavonulását Sir Bradley Wiggins, ötszörös olimpiai bajnok kerékpáros. 

"Szerencsés vagyok, hogy megélhettem az álmomat, megvalósíthattam a gyerekkori vágyaimat" - írta közleményében Wiggins. Hozzátette, az elmúlt mintegy húsz évben példaképei ellen versenyezhetett. "A kerékpározás adott nekem mindent."

Wiggins pályán szerzett három olimpiai bajnoki címet, majd átnyergelt az országúti szakágra, amelyben négy éve, Londonban nyert időfutamot és a Tour de France-t is megnyerte, ezután tért vissza a pályakerékpárhoz.

A Wiggins, Edward Clancy, Steven Burke, Owain Doull összeállítású csapat az ausztrálok elleni riói döntőben 3:50.265 perccel világcsúcsot döntött 4000 méteren. Wiggins így sorozatban ötödik olimpiáján állhatott dobogóra, nyolc érmével pedig a legtöbb érmet gyűjtő brit olimpikon lett.

Nemrég viszont ismét kínos ügybe keveredett. A Daily Mail októberi cikkében azt állította, hogy a brit doppingellenes hivatal nyomoz a Sky után, mert Wiggins a 2011-es Tour egyik fontos előversenyén, a Dauphiné Libéré egyik napján, Angliából kapott egy orvosi csomagot. A gyógyszert Simon Cope, a brit női válogatott edzője repülővel vitte Genfbe, majd két órát autózott vele La Toussuire-ba. Ahogy leszállította a csomagot, egyből hazaindult. 

A csapatfőnök a meghallgatásán azt állította, hogy Wiggins semmi illegális szert nem kapott, hanem a Fluimucil nevű nyákoldót vitték el neki. A történetet zavarosabbá teszi az is, hogy Cope korábban azt nyilatkozta, hogy azon a napon egy másik bringáshoz Emma Pooley-hoz utazott. A kerékpáros viszont ekkor több mint ezer kilométerre volt, Spanyolországban volt.