Bajnoki címért tekernek vasárnap a cyclocrosszosok

2017.01.03. 14:44

Homokdombok és használaton kívüli csarnok teszi még izgalmasabbá a kerékpárosok január 8-i cyclocross magyar bajnokságát. A férfi- és női mezőnyben rajthoz állnak a hazai legjobbak, akár címvédés is lehet. A szervezők látványos, a szakág minden idők egyik legnépesebb hazai országos bajnokságára számítanak az  ILB Factory – CrossArena Cyclocross Magyar Bajnokságon.

A szakág vezetése 2016-ban tíz versenyből álló sorozatot alapított, amelynek egyik állomása az országos bajnokság is. A vasárnapi versenyen várhatóan rajthoz áll a három címvédő, Búr Zsolt (férfi elit), a hegyikerékpáros olimpikon Benkó Barbara (női elit) és Dina Márton (U23).

A férfiak között a 2016-17-es szezonban eddig Búr győzött a legtöbbször, de nagyon készül a bajnoki cím visszaszerzésére a négyszeres bajnok Buruczki Szilárd és Fejes Gábor, valamint – a hasonló karakterű pályán győztes – Pelikán János is.

A nőknél Orosz Anita szorongathatja meg a hatszoros bajnok Benkót, de Kanti Dorottya is hozhat meglepetést. U-23-ban szoros verseny várható: a Dina-testvérek – Márton és Dániel – csatájába Borsos Benedek és az országúti menő Rózsa Balázs szólhat bele.

A pályát az egykori Nagyvásártelep csarnokában és körülötte, a Csepel-rakpart, és a Soroksári út között építik ki, melynek jellegét a sok homokos szakasz, valamint a fedett célegyenes adja. Ilyen méretű fedett rész cyclocross pályán még nem volt itthon, a 250 méter hosszú épület nagy része ki lesz használva. A különleges hangulat az elhagyatott csarnoknak lesz köszönhető, ami több extrémsport-rendezvénynek, drift-versenynek adott otthont korábban. A pályát a homokos szekciók nehezítik. Két nagyobb homokdomb lesz a nyomvonalban, az egyiket kétszer, a másikat egyszer kell megmászni; ezek karakterükben a legendás koksijde-i cyclocross világkupa-pályára hasonlítanak. Az utolsó futam az eliteké, előtte gyerekfutam is lesz rövidített, könnyített pályán, valamint az amatőrök is kipróbálhatják magukat a hobbifutamon.

A szervezők elmondása alapján már most több nevezőjük van, mint bármelyik, közelmúltban rendezett ob-n, így az egyik legnépesebb cyclocross országos bajnokság várható vasárnap. 

Bővebb információk:   crossarena.hu  és Facebook/   CrossArena