Ha Harrison Fordnak jó volt, a bringásoknak is az lesz

2017.01.18. 15:40

Évről-évre szintet akar lépni  a Tour de Hongrie. A tervek szerint hamarosan a Eurosporton is látható lesz a magyar kerékpáros körverseny, derült ki a rajt- és célállomásokat bemutató sajtótájékoztatón.

A verseny ezúttal is egy prológból és öt szakaszból fog majd állni június 27. és július 2. között. A két éve feltámasztott TdH kicsit módosított a bevett útvonalakon, így például kikerült a kékesi csúcstámadás is a programból.

A prológ ezúttal is Szombathelyen lesz, de onnan nem bringával, hanem autóval mennek Keszthelyig. Az első etap onnan indul, a cél Zalaegerszegen lesz. Utána újabb transzfer következik, a második szakasz Velence és Siófok között lesz. Velence először szerepel a programban. „Ha Harrison Fordnak megfelelt az itteni táj és az utak, akkor biztosan a versenyzőknek is jó lesz" – mondta a település polgármestere, Koszti András.

A harmadik Paks és Cegléd között. A negyediken, Karcag és a Miskolc között a hegyeken eldőlhet, hogy ki nyeri az összetettet. Az ötödik szakasz Jászberényből startol és a hagyományokat követve a budai Várnál lesz a befutó. A pontos útvonalakat márciusig jelölik ki, de előreláthatólag 750 kilométer lesz az össztáv.

20170118 122251

A magyar Tour a korábbiaknál több pénzből tud gazdálkodni, mert ötéves kormánygaranciát kapott. Az első évben 90 millós támogatást folyosítanak, ami öt év alatt 295 millióra nő. Leginkább azért, hogy egyre jobb csapatokat és bringásokat tudjanak meghívni. A tervek szerint jövőre már magasabb kategóriájú versenyként szerepel a TdH a nemzetközi szövetség versenynaptárában.

A verseny mellett a promócióra is többet költenek, elsőként azt pályázzák meg a szervezők, hogy a szakaszok összefoglalói a Eurosporton adásba kerüljenek, a hosszú távú célok között pedig az élő közvetítés szerepel, ami nemcsak a versenyről, hanem az országimázsépítésről is szólna.