Jenő
-2 °C
6 °C

A világbajnoknak szabad a járdán tekerni?

2017.02.26. 15:14

A szabályok szerint tilos a kerékpárversenyeken a járdát használni, de a szombati Omloop Het Nieuwsbladon többek között az olimpiai bajnok és a világbajnok is megtette. Van, aki el is venné tőlük az első és a második helyet, már csak azért is, mert a mögöttük jövő csoportnak már nem engedték meg a bírók, hogy járdán tekerjenek.

A belgiumi Omloopon több macskaköves szakasz van, amiért sok néző rajong, de a kerékpárosok azért szeretnek simább felületen menni, mert a rázatás miatt kiesnek a ritmusból, lelassulnak. A macskakőről ezért menekülnek sokszor az útpadkára, néhány négyzetméternyi aszfaltcsíkra, vagy éppen a járdára.

A szombati versenyen egy bukás miatt is szétszakadozott a mezőny. A második csoportban nagy nevek maradtak, mint a világbajnok Peter Sagan, az olimpiai bajnok Greg Van Avermaet és a tavaszi klasszikusokon mindig jól teljesítő Sep Vanmarcke. Ők néhány másik társukkal együtt nagyjából 150 kilométernyi tekerés után választották a macskaköves út melletti járdát, amin vagy két kilométert mentek.

A Saganékat üldöző csoportból is felmentek páran a járdára, de őket egyből megpróbálták leparancsolni a versenybírók, majd egy motoros eléjük is állt, hogy biztosan visszatérjenek az útra. Már akkor ki voltak akadva jó páran, mutogatták, hogy az előttük is levők is ott mentek.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) már 2013-ban meghozta azt a szabályt, hogy csak az utakat lehet használni a versenyeken, a járdákat, bringautakat nem, mert azok balesetveszélyesek, és a sportszerűség is sérül. Ezt a szabályt persze nem tartatták be eddig szigorúan, de az Omloop előtt mindenkinek elmondták a szervezők, tilos járdázni, aki megteszi, kizárják.

Ehhez képest nem történt semmi, pedig több csapatvezető is az UCI-hoz fordult magyarázatért. Az egyik versenyző, Jasper Stuyven szerint az első három helyet megszerző bringást simán ki lehetett volna zárni, így az Omloopon tulajdonképpen a negyedikként befutó Fabio Felline győzött, mert ő nem járdázott.

A versenyt megnyerő Van Avermaet szerint betarthatatlan a szabály, mert a mezőnyben sokszor vannak olyan mozgások, ami miatt kénytelenek elhagyni az utat. Sokszor az indulók felét ki lehetne akkor zárni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?