Csőbe húzták a Tour de Hongrie mezőnyét

2017.06.29. 20:54

A szlovén Ziga Jerman győzelmével ért véget a Tour de Hongrie második, Velence és Siófok között zajló szakasza, amelynek végén egy magyar tehetség, Peák Barnabás is dobogós lett, olvasható a szervezők beszámolójában. 

szerdai előzmények után  ijesztő volt, hogy néhány perccel a rajt előtt leszakadt az ég a Velencei tó partján, de ebből végül nem lett komoly baj. 

Az első sprintet Kápolnásnyéknél a szerb Kalaba nyerte, majd következett a nap egyetlen hegyi hajrája, ami az eritreai Ghebreigzabhier sikerét hozta, így biztossá vált, hogy pénteken övé lesz a piros mez. 

Öt bringás lépett el a mezőnytől, és a szökésben benne volt a magyar Dina Márton is. A szökevények begyűjtötték a székesfehérvári és a nádasdladányi gyorsasági hajrát is, mindkétszer a szerb Danilovics nyert, de a bolyt nem engedte messzire a mezőny. Siófok határában két szerb versenyző lépett el a többiektől,

de a Balaton partra vezető kanyargós úton rosszul kanyarodtak, de az őket üldöző mezőny is elvétette a helyes utat.

A zsűri gyors döntést hozott, a siófoki körpályán – ahol három kör várt a mezőnyre – a célvonalon megállította a bringásokat, a két szökevényt az előnyének megfelelően elengedte (így a kényszerpihenő nem befolyásolta a szakasz végkimenetelét), majd megkezdődött az üldözés. A szerb válogatottak egy körön át tudták tartani az előnyüket, onnan a sprinterek csapatai, főleg az ausztrálok, az amerikaiak és a szlovénok vették át az irányítást.

A szűk, csúszós kanyarokban történt néhány bukás, ami darabokra szabdalta a mezőnyt, így nagyjából húsz kerekes indult az élen az utolsó rohamra. A sárga trikósnak remekül vezették fel a sprintet, de az utolsó kanyarban Peák Barna is kedvező pozíciót harcolt ki magának, a sprint végén azonban a szlovén Ziga Jerman örülhetett: megnyerte a Tour de Hongrie második szakaszát.

Sunderland lett a második, Peák Barnabás pedig ezen a napon is bravúros eredményt ért el: a prológ után ismét harmadik lett. 

EREDMÉNYEK

2. szakasz, Velence–Siófok (138 km):

1. Jerman Ziga (szlovén, Ljubljana) 3:22:37

2. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWelness) azonos idővel

3. Peák Barnabás (magyar, Kontent-DKSI) 1 mp h.

4. Carlos Alzate Escobar (kolumbiai, United Healthcare) a. i.

5. Angelo De Clercq (belga, Marlux-Napoleon Games) a. i.

6. Cristian Raileanu (moldovai, Differdange-Losch) a. i.

Összetett verseny az OPEL Nagydíjért:

1. (sárga mezben) Jerman Ziga (szlovén, Ljubljana) 3:23:33

2. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWelness) azonos idővel

3. Peák Barnabás (magyar, Kontent-DKSI) 5 mp h.

4. Daniel Jaramillo Diez (kolumbiai, United Healthcare) 10 mp h.

5. Carlos Alzate Escobar (kolumbiai, United Healthcare) a. i.

6. Nicholas Dlamini (dél-afrikai, Differdange-Losch) 12 mp h.

Gyorsasági pontverseny a EUROPCAR Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Ziga Jerman (szlovén, Ljubljana)

Hegyi pontverseny a SLÁGER FM Nagydíjért: 1. (piros mezben) Amanuel Ghebreigzabhier (eritreai, Dimension Data for Qhubeka)

A legjobb U23-as versenyző a BRINGAAKADÉMIA Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Ziga Jerman (szlovén, Ljubljana)