Pongrác
11 °C
27 °C

Kolumbiai bringás nyerte a magyar Tourt

2017.07.02. 20:31

A kolumbiai Daniel Jaramillo nyerte a 38. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, míg Peák Barnabás két másodperc hátránnyal második lett. Az ötödik, utolsó szakaszon vasárnap Scott Sunderland nyert, írja az MTI.

A TdH ötödik szakasza Jászberényből startolt, hogy néhány kisebb emelkedő után a Városligetben négy kör megtétele után dőljön el.

A rajt után több szökési próbálkozás is volt, de a főmezőny kontrollálta a támadásokat. Az első, turai részhajrá után egy hétfős szökevénycsoportnak sikerült két perc feletti előnyt kialakítania.

Ezek után következett a galgamácsai nyolcszázalékos emelkedő, amely megrostálta a mezőnyt, az élboly és a főmezőny is szétszakadt. A körverseny utolsó, vácegresi hegyi hajrájában ugyan nem volt az első négy között Amanuel Ghebreigzabhier, de az eritreai így is megszerezte a hegyi pontverseny győztesének járó piros trikót. Ebben az összevetésben legjobb magyarként Valter Attila harmadik lett.

Az emelkedő után ismét összerázódott a mezőny és Budapestre már együtt érkeztek meg a kerekesek, akik a városligeti körpályán nagy harcot vívtak. A szakasz végül sprintbefutóval zárult, melyben Sunderland győzött, aki a gyorsasági pontversenyt és az ezzel járó zöld mezt is megnyerte. Az összetettben nem változott az állás, azaz Daniel Jaramillo nyert Peák Barnabás előtt. Utóbbi a második hely mellett a legjobb U23-as versenyzőként megszerezte a fehér trikót, egyúttal a legjobb magyar lett.

„A hajrában kapaszkodtam nagyon a kormányba, próbáltam bejönni a dobogóra, de ez ma nem volt bennem" - nyilatkozta az MTI-nek a KONTENT-DKSI versenyzője hozzátéve, hogy csapata nem tudott már igazán összedolgozni a végén, mert társai is nagyon fáradtak voltak. Az ugyanakkor jól esett neki, hogy két másik magyar klub, a Cube-Csömör és az Epronex is egész nap segített neki. Peák összegzésképpen megjegyezte, elégedett az eredményével.

Az utolsó szakaszon a legelőkelőbb pozíciót elérő hazai versenyző az ötödik helyen célba érkezett Lovassy Krisztián volt. „Viszonylag korán, négyszáz méterre nyitottam a sprintet, iszonyatosan nagy pofaszél volt az utolsó ötszáz méteren" – hangsúlyozta az MTI kérdésére a magyar bajnok, aki összetettben 20. lett 44 másodperc hátránnyal.

Lovassy nem titkolta, hogy elégedetlen idei Tourjával, mert összetettben dobogóra szeretett volna állni. Ha a siófoki szakasz után a zsűri kicsit jobban észnél van, akkor két magyar van a dobogón, nem egy" – utalt a csütörtöki etapra, amikor a hajrában kicsúszott, s 38 másodperc hátrányt szedett össze.

Eredmények:
5. szakasz, Jászberény-Budapest, 112 km:
1. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness) 2:33:45 óra
2. Meron Teshome (eritreai, Bike Aid) azonos idővel
3. Carlos Alzate Escobar (kolumbiai, United Healthcare) a. i.
...5. Lovassy Krisztián (Team Differdange-Losch) a. i.

Az összetett végeredménye:
1. Daniel Jaramillo (kolumbiai, United Healthcare) 13:53:43 óra
2. Peák Barnabás (KONTENT-DKSI) 2 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, ROG Ljubljana) 7 mp h.
...20. Lovassy 44 mp h.