Árpád
-2 °C
4 °C

A Tour szörnyű emelkedőjén elkezdődött a háború

2017.07.05. 17:47

A Tour de France ötödik etapjának utolsó két kilométerén izgalmas harc alakult ki. Fabio Aru (Astana) bevállalós támadással megnyerte a szakaszt, a harmadik helyen befutó Chris Froome (Sky) viszont átvette a sárga trikót.

000 QB3U9

A Tour ötödik etapját nem lehetett klasszikus hegyi szakasznak nevezni, de a záró emelkedő azért elég komolyan tesztelt mindenkit. A La Planche des Belles Filles-re vezető 5,9 kilométeres hegymenet nem túl hosszú, de annál keményebb volt, átlagban 8,5 százalékos, de az utolsó pár száz méteren a lábakat is szinte megállító húsz százalékot is elérte.

PROFILCOLSCOTES 1.png

A hegy lábát először szökevények érték el, a nap nagy részében egy erős hatfős csoport volt elöl. A a franciák nagy kedvence, a karrierjét befejező Thomas Voeckler, a korábbi világbajnok Philippe Gilbert, a már Tour-szakaszt nyerő Edvard Boasson Hagen és Jan Bakelants is ott volt, de Dylan van Baarle és Pierre-Luc Périchon is elég jó bringásoknak számítanak.

Az élbolyt Gilbert robbantotta szét egy támadással, csak Bakelants maradt vele. Az utolsó tíz kilométerre maradt másfél perces előnyük nem tűnt megnyugtatónak, mert a főmezőny is nagyobb tempót kezdett menni a Sky és a BMC vezetésével.

Gilbertéket az emelkedőn be is darálták, és jöhetett a favoritok közötti csata. Úgy tűnt, hogy a Sky elég kellemetlen iramot megy ahhoz, hogy senkinek ne legyen kedve eltempózni a csoporttól. Sokáig nem is volt támadás, csak egyre másra szakadtak le a bringások, de 2,3 km-nél Fabio Aru meglepően nagy tempóba állt bele.

Ezt már a Sky sem tudta lereagálni, Nieve elfáradt, csak a sárga trikós Geraint Thomas és Froome maradt elöl. Utóbbi aztán egy váltással még inkább szétrázta a vele levőket. Aru nem roggyant bele saját tempójába, fokozatosan távolodott a többiektől, az utolsó méterig kihajtotta magát, végül 16 másodperces előnnyel ért célba. Froome-ékat még Simon Yates (Orica) is megpróbálta otthagyni, de nem volt benne elég erő. Dan Martinban (Quick-Step) viszont igen, így a legmeredekebb részen Froome-nak is adott még négy másodpercet. Vele jött meg Richie Porte is, de után megszakadt a sor, többi favoritnak nagyobb lett a hátránya, a legvégére kicsit regenerálódó Alberto Contador hat, Nairo Quintana 14 másodpercet kapott. Nem úgy tűnt, hogy a mai formájukkal Froome igazi kihívói lehetnének.

A harmadik hellyel és az időjóváírással Froome lett a sárga trikós, Thomas a második helyre csúszott, míg Aru a harmadikra jött fel összetettben.

Eredmények:
5. szakasz, Vittel–La Planche des Belles Filles 160,5 km
1. Fabio Aru (olasz, Astana) 3:44:06
2. Daniel Martin (ír, Quick-Step Floors) +16 mp
3. Christopher Froome (brit, Sky) +20 mp
4. Richie Porte (ausztrál, BMC) +20 mp
5. Romain Bardet (francia, AG2R) +24 mp
6. Simon Yates (brit, Orica-Scott) +26 mp
7. Rigoberto Uran (kolumbiai, Cannondale-Drapac) +26 mp
8. Alberto Contador (spanyol, Trek-Segafredo) +26 mp
9. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +34 mp
10. Geraint Thomas (brit, Sky) +40 mp

Összetett:
1. Christopher Froome (brit, Sky) 18:38:59
2. Geraint Thomas (brit, Sky) +12 mp
3. Fabio Aru (olasz, Astana) +14 mp
4. Daniel Martin (ír, Quick-Step Floors) 25 mp
5. Richie Porte (ausztrál, BMC) +39 mp
6. Simon Yates (brit, Orica-Scott) +43 mp
7. RRomain Bardet (francia, AG2R) +47 mp
8. Alberto Contador (spanyol, Trek-Segafredo) +52 mp
9.  Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) +54 mp
10. Rafal Majka (lengyel, Bora-Hansgrohe) +1:01

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?