Tour: Görcsei miatt kifeküdt a szakaszgyőztes

2017.07.08. 18:03

Tour de France-újonc nyerte az idei verseny nyolcadik szakaszát, a francia Lilian Calmejan (Direct Energie) egy szökevénycsoportot otthagyva győzött a hegyi etapon, és a pöttyös trikót is megszerezte. A favoritok együtt érkeztek, nincs változás az élen, Chris Froome a sárga trikós.

000 QF52G

A Tour mezőnye két 200 kilométer feletti sík szakasz után szombaton már a Jura-hegység emelkedői között tekert. Az igazán nagy hegyek még nem most jöttek, de a három kategorizált emelkedőn és a 187, 5 kilométeren intenzív verseny alakult ki.

A rajt után egyből indultak az akciók, sokan próbálkoztak elszakadni, de nagyon sokáig egyik szökés sem volt sikeres. Ennek egyik oka az volt, hogy 45,5 kilométernél részhajrában lehetett menni a pontokért, és a zöld trikóért versenyben lévő sprintereknek szükségük volt a jól fizető helyezésekre. Sokan ki is tartottak addig az élen, a részhajrát André Greipel vitte el a zöld trikós Marcel Kittel elől.

A főmezőny azonban még ezután is őrült tempót diktált,  több mint 47-es átlaggal teljesítette az első 70 kilométert. Nagyjából ezután jött némi nyugalom, és indulhatott a menés. Egy hatalmas, 50 fős csoport állt az élre, ami természetesen nem maradhatott egyben, újabb akciók szedték szét. Végül egy nyolcfős csoport maradt elöl, az olimpiai bajnok Greg Van Avermaet (BMC) mindig kedvelte ezeket az átmeneti hegyi szakaszokat, ő a győzelemre ment, Serge Pauwelsnek (Sunweb) viszont a sárga trikó sem volt elérhetetlen, két percet kellett volna ledolgoznia. Robert Gesink (Lotto-Jumbo), Nicholas Roche és Warren Barguil már többször bizonyítottak hegyi szakaszokon, és a Tour-újonc Calmejane is egy Vuelta-szakaszgyőzelemmel érkezett.

000 QF5D0

 Roche és Barguil is akciózott, de a döntő támadást a céltól 18 kilométerre Calmejane indította. Az első kategóriás Montée de la Combe nagy részét egyedül nyomta végig,  Gesink hiába próbálkozott, nem tudta befogni. A csúcs után néhány kilométernyi lejtmenet, majd újabb emelkedő következett. Calmejane egyre látványosabban szenvedett, izomgörcsei miatt többször lassított, de kitartott, 37 másodperces előnnyel ért célba. A finis után egyből elterült, segítői próbálták meg kiszedni a görcsöt a lábaiból. 

A favoritok nem sokat akcióztak, csak Dan Martin indított egy rövid életű támadást, egyszerre zúdultak a célba, senki nem tudott Froome előnyén faragni.

Eredmények:
8. szakasz, Dole-Station des rousses, 187,5 km:
1. Lilian Calmejane (francia, Direct Énergie) 4:30:29 óra
2. Robert Gesink (holland, LottoNL) 37 másodperc hátrány
3. Guillaume Martin (francia, Wanty) 50 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Chris Froome (brit, Sky) 33:19:10 óra
2. Geraint Thomas (brit, Sky) 12 mp h.
3. Fabio Aru (olasz, Asztana) 14 mp h.