Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Az utolsó eséllyel senki sem élt a Touron

2017.07.20. 19:14

Nem tudtak élni az utolsó nagy eséllyel a sárga trikós Chris Froome ellenfelei, így 18 szakasz után továbbra is ő vezet a Tour de France-on. Az Alpokban rendezett, hegyi befutós szakaszt Warren Barguil (Sunweb) nyerte, újra igazolta, hogy megérdemelten viseli a pöttyös trikót.

Warren Barguil nyerte a Tour de France 18. szakaszát
Warren Barguil nyerte a Tour de France 18. szakaszát

Az idei Touron csak három igazi hegyi befutós szakasz volt, és a körverseny végére maradt a legnehezebb. A bringások a 2360 méter magas, teljesen kopár Izoard-t mászták meg, de előtte már egy 2106 méteres hegyet is teljesítettek.

Mivel pénteken könnyű szakasz jön, szombaton meg egy időfutam, amiben mindenki Chris Froome-ot tartja a legjobbnak, a csütörtöki etapon kellett volna valami nagyot alakítaniuk, tehát úgy egyperces előnyt összehozniuk a legfőbb riválisoknak, a 27 másodpercre lévő Romain Bardet-nak (AG2R) és Rigoberto Urannak (Cannondale-Drapac). Előbbi próbálkozott is, de Froome-ot és a Sky-t nem lehetett zavarba hozni, uralták a szakaszt.

A top 10-esek közül senki nem vállakozott hosszú szökésre, – a nap elején természetesen összeállt egy nagyobb elmenő csoport – , csak az Izoard-on kezdődött a verseny. Az AG2R állt az élre, próbálta Froome-ot izolálni egy nagyobb tempóval, de nem sikerült. Michal Kwiatkowski és Mikel Landa a kapitányával maradt, és vissza is vették a csoport vezetését.

7 kilométerre a céltól Barguil indított, akihez nem sokkal később Alberto Contador (Trek) csatlakozott. Ők ketten nem voltak veszélyesek az összetett dobogósaira, így nem ugrottak utánuk. Barguil jó erőben volt, sorra fogta meg a korai szökésből még elöl lévőket, végül az utolsó kilométeren a legtovább kitartó Atapumát (UAE) is lerázta magáról, és második szakaszát nyerte az idei Touron, a győzelmével a hegyi pontversenyben is bebiztosította győzelmét.

A sárga trikós csoportjából a korábbi napokon is aktív Dan Martin (Quick-Step) próbálkozott, de hamar összeállt mögötte a sor. A negyedik helyn álló Fabio Aru (Astana) nagyonkat szenvedve próbált a legjobbakkal maradni, de sok lett neki a tempó, több mint egy percet kapott.

Meglepetésre aztán Mikel Landa lépett meg, de mindenki csak Froome-re figyelt. A sárga trikós indított is egy ellentámadást, amit nem is könnyen szerelt Bardet és Uran. Közben megfogták Landát, majd együtt hajráztak a harmadik helyért és a négy bónuszmásodpercért. Az utolsó métereken Bardet volt a leggyorsabb, így csak 23 másodperces a hátránya, Urannak pedig 29.

Eredmények:

18. szakasz, Briancon - Izoard, 179,5 km:
1. Warren Barguil (francia, Sunweb) 4:40:33 óra
2. Jhon Darwin Atapuma (kolumbiai, UAE) 20 mp hátrány
3. Romain Bardet (francia, AG2R La Mondiale) a. i.
4. Chris Froome (brit, Sky) a. i.
5. Rigoberto Uran (kolumbiai, Cannondale-Drapac) 22 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 78:08:19 óra
2. Bardet 23 mp h.
3. Uran 29 mp h.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!