Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Chris Froome szakaszgyőzelem nélkül nyeri negyedik Tourját

2017.07.22. 18:09

A Tour de France utolsó előtti szakaszát, a 22,5 kilométeres időfutamot Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe) nyerte, de csak egyetlen másodperccel. Ugyanennyi a különbség az összetett harmadik és negyedik helyezettje között. Chris Froome (Sky) minden riválisánál erősebb volt, vasárnap már csak célba kell érnie, hogy ő legyen a győztes. A sárga trikós idén egyetlen etapon sem nyert.

Formalitásnak tűnt a Tour utolsó előtti szakasza, mert hiába volt az első három fél percen belül, a korábbi évek alapján Froome annyira erős időfutamosnak számított, hogy nem kellett tartania a többiektől, csak arra kellett figyelnie, hogy biztonságosan célba érjen. 

Persze azért így is mindent beleadott, végül a harmadik lett a szakaszon, de ami fontosabb, még nagyobb előnyt harcolt ki. Romain Bardet mínusz 23 másodpercről indult, de az AG2R bringásnak nem a sárga trikó lehetett az elsődleges célja, hanem a menekülés. A harmadik Rigoberto Uran (Cannondale) csak hat másodperccel volt mögötte. Uran masszív időfutamot ment, még úgy is bőven leelőzte Bardet-t, hogy az utolsó kanyart elmérte, és fennakadt a kordonon. 

Bardet-nak aztán a dobogóért is nagyon kellett kapaszkodnia, az 1:07-es hátrányból induló Mikel Landa (Sky) is a várakozásnál jobban teljesített a marseille-i futballstadionban véget érő távon. Bardet végül egyetlen másodperccel maradt csak Landa előtt. A Tour utolsó szakaszán az íratlan szabályok szerint már nem támadják egymást az ellenfelek, de elképzelhető, hogy Landa rámegy a részhajrára, ahol időbónuszt kaphat. 

Ahogy az első időfutamon, most is szinte az egész Sky csapat nagyszerűen ment. Michal Kwiatkowskinak a táv közben még volt néhány másodperces előnye, de végül egy másodperccel kikapott honfitársától, Maciej Bodnartól. Ketten együtt Tour-történelmet írtak, még sosem volt két lengyel a dobogó első és második helyén egyszerre.

Eredmények:
20. szakasz, Marseille, 22,5 km, egyéni időfutam:
1. Maciej Bodnar (lengyel, BORA) 28:15
2. Michal Kwiatkowski (lengyel, Sky) 1 másodperc hátrány
3. Chris Froome (brit, Sky) 6 mp h.
...8. Rigoberto Uran (kolumbiai, Cannondale-Drapac) 31 mp h.
...15. Mikel Landa (spanyol, Sky) 51 mp h.
...52. Romain Bardet (francia, AG2R La Mondiale) 2:03 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 83:55:16 óra
2. Uran 54 mp h.
3. Bardet 2:20 p h.
4. Landa 2:21 p h.