Árpád
-2 °C
3 °C

Chris Froome szakaszgyőzelem nélkül nyeri negyedik Tourját

2017.07.22. 18:09

A Tour de France utolsó előtti szakaszát, a 22,5 kilométeres időfutamot Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe) nyerte, de csak egyetlen másodperccel. Ugyanennyi a különbség az összetett harmadik és negyedik helyezettje között. Chris Froome (Sky) minden riválisánál erősebb volt, vasárnap már csak célba kell érnie, hogy ő legyen a győztes. A sárga trikós idén egyetlen etapon sem nyert.

Formalitásnak tűnt a Tour utolsó előtti szakasza, mert hiába volt az első három fél percen belül, a korábbi évek alapján Froome annyira erős időfutamosnak számított, hogy nem kellett tartania a többiektől, csak arra kellett figyelnie, hogy biztonságosan célba érjen. 

Persze azért így is mindent beleadott, végül a harmadik lett a szakaszon, de ami fontosabb, még nagyobb előnyt harcolt ki. Romain Bardet mínusz 23 másodpercről indult, de az AG2R bringásnak nem a sárga trikó lehetett az elsődleges célja, hanem a menekülés. A harmadik Rigoberto Uran (Cannondale) csak hat másodperccel volt mögötte. Uran masszív időfutamot ment, még úgy is bőven leelőzte Bardet-t, hogy az utolsó kanyart elmérte, és fennakadt a kordonon. 

Bardet-nak aztán a dobogóért is nagyon kellett kapaszkodnia, az 1:07-es hátrányból induló Mikel Landa (Sky) is a várakozásnál jobban teljesített a marseille-i futballstadionban véget érő távon. Bardet végül egyetlen másodperccel maradt csak Landa előtt. A Tour utolsó szakaszán az íratlan szabályok szerint már nem támadják egymást az ellenfelek, de elképzelhető, hogy Landa rámegy a részhajrára, ahol időbónuszt kaphat. 

Ahogy az első időfutamon, most is szinte az egész Sky csapat nagyszerűen ment. Michal Kwiatkowskinak a táv közben még volt néhány másodperces előnye, de végül egy másodperccel kikapott honfitársától, Maciej Bodnartól. Ketten együtt Tour-történelmet írtak, még sosem volt két lengyel a dobogó első és második helyén egyszerre.

Eredmények:
20. szakasz, Marseille, 22,5 km, egyéni időfutam:
1. Maciej Bodnar (lengyel, BORA) 28:15
2. Michal Kwiatkowski (lengyel, Sky) 1 másodperc hátrány
3. Chris Froome (brit, Sky) 6 mp h.
...8. Rigoberto Uran (kolumbiai, Cannondale-Drapac) 31 mp h.
...15. Mikel Landa (spanyol, Sky) 51 mp h.
...52. Romain Bardet (francia, AG2R La Mondiale) 2:03 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 83:55:16 óra
2. Uran 54 mp h.
3. Bardet 2:20 p h.
4. Landa 2:21 p h.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?