Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Simán átverhető a bringába rejtett motort kereső tablet

2017.09.04. 10:29

Nem a legjobb megoldás az a tablet, amelyet a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) fejlesztett ki a bringákba rejtett motorok keresésére. Az eszköz könnyen átverhető, írja a Cyclingnews.

Az UCI által használt tableteket három médium (Il Corriere della Sera, France 2 és az ARD) tesztelte. Az alapelv szerint a tablet a rászerelt antennával és a hozzárendelt szoftverrel kimutatja, ha a bringa körül elektromágneses mező van, tehát elektromotort rejtettek belé.

000 A69L0

A nemzetközi szövetség már több mint 40 ezer tesztet végzett mechanikai dopping után kutatva az elmúlt közel két évben, de csak egyetlen lebukás volt. Annak sem egészen tisztázottak a körülményei. 

A sajtó kísérletei viszont arra utalnak, hogy nem is igazán hatékony a tabletes módszer. A saarbruckeni Fraunhofer Intézet igazgatóhelyettese, Bernd Valeske először egy olyan bringát tesztelt az eszközzel, amivel Femke Van Den Driessche megbukott. A tablet jelezte is a motort Valeskének is, ez rendben is volt, csak három további olyan részén is bejelzett, ahol nem volt semmi elrejtve. Az ilyen hamis pozitívaknál elvileg szét kéne kapniuk a bringákat az ellenőröknek, de az egyik World Tour csapat szerelője azt nyilatkozta, ilyet még sosem látott a gyakorlatban, pedig vagy 2000 ellenőrzést kaptak már. 

Ennél is problémásabb az, hogy a tablet egyáltalán nem jelzett akkor, amikor egy, az elektromágneses indukció elvén működő, tehát plusz hajtást kapó kereket teszteltek. A trükkös kereket csak röntgennel lehet észrevenni, de annak használata meg nem általánosan elterjedt.