Majdnem hátba csapták Froome-ot az emelkedőn

2017.09.20. 18:05

Tom Dumoulin nyerte az egyenkénti időfutamot a bergeni országúti kerékpáros világbajnokságon. A holland óriási erőben volt a brutális emelkedővel záruló pályán, majdnem utolérte a Tour de France- és Vuelta a Espana-győztes Chris Froome-ot, aki végül a harmadik lett.

Meglehetősen szokatlan időfutampályát jelöltek ki a bergeni világbajnokságon. Már maga a táv, a 31 kilométer sem volt átlagos, majdnem fele a bevettnek, de a terepprofil az, ami miatt igazán különleges lett a verseny.

Az első 27,5 kilométeren még minden a megszokott volt, néhány kisebb emelkedőt gyűrtek le a bringások, de a záró 3,4 kilométer kegyetlen lett. A Flöyen-hegyre 9,1 százalékos meredekségű emelkedő vezetett. Ez a kaptató a klasszikus időfutammenőket egyből kivette az esélyesek sorából, és a háromhetes körversenyek legjobbjait, mint Chris Froome-ot vagy Tom Dumuolint tette favorittá. A korábbi négyszeres világbajnok, Tony Martin panaszkodott is emiatt.

Azt sem tartotta sportszerűnek, hogy a nemzetközi szövetség a hegy lábánál megengedte a kerékpárcserét. Az indulók közül többen az időfutamgépnél körülbelül két kilóval könnyebb hagyományos bringára cseréltek. A számítások szerint ez nagyjából 20 másodperc különbséget jelenthetett. Igaz, ezt egy rossz kerékpárcsere egyből ki is üthette. A leszállással, majd az újra felgyorsulással lehetett ennyit veszíteni. A jobbak közül alig valaki választotta ezt a megoldást, maradtak az időfutamos bringán. A szervezők a művelet végrehajtására egy 20 méteres vörös szőnyeget jelöltek ki, és csak ezen a részen tolhatták be a szerelők a versenyzőket.

Az esélyesek közül a hegyeket jól bíró Wilco Keldermann tekerte az első figyelemre méltó időt, egyértelműen az emelkedőn volt erősebb. A hollandot aztán Nelson Oliveira előzte meg 5,81 másodperccel. 

Az utánuk indulók közül a francia Alexis Gougard kezdett félelmetesen jól, az ellenőrzőpontokat a második helyen vette, de az emelkedőn leesett a lánca, meg kellett állnia, és ezek után a ritmust sem tudta megtalálni. Gianni Moscon is az időfutam egyik favoritja volt, nagyon kevésen múlt neki, hogy átvegye a vezetést, egy másodpercet kapott Oliveirától. Az egykori világbajnok Vaszil Kirjienka még szűkebben maradt le az első helyről, az utolsó méterekig versenyben volt, 23 századmásodperccel jött be a portugál mögé.

De még hátra voltak az olyan menők, mint Dumoulin, Froome, Martin és Rohan Dennis. Dumoulin erősen kezdett, a második ellenőrzőpontnál már vezetett, 10 másodperccel volt Dennis előtt. Froome nem ment igazán jól, 16,1 kilométerig már több mint fél percet kapott. 

Dennis aztán egy bukás miatt kiszállt minden esélyét elvesztette a jó szereplésre, Dumoulin viszont továbbra is félelmetesen jól haladt, 19,4 kilométernél senki sem volt fél percen belül hozzá képest. Martin a hegy előtt még tartotta a második helyet. 

Az emelkedőn azonban nagyon sokat lehetett nyerni, ezt mutatta meg a szlovén Primoz Roglic is.  Az utolsó három kilométeren nagyon sokat lépett előre, 30 másodpercet vert Oliveirára, és ezzel biztossá vált a dobogója is.  

Dumoulin esetében csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyer, de Froome még az éremért harcolt. Végül a harmadik helyet szerezte meg, 23 másodpercet kapott Roglictól. Dumoulin viszont majdnem hátba csapta a másfél perccel előtte induló britet, miközben 57 másodperccel verte Roglicot. 

Dumoulinnek nagy éve van, májusban megnyerte a Giro d'Italiát, vasárnap a Sunwebbel csapat időfutamban lett világbajnok, és most az egyenkéntin is aranyérmes lett. Jan Ullrich után ő az első olyan kerékpáros, aki ugyanabban az évben háromhetes körversenyt nyer és időfutam világbajnoki címet szerez. Holland sem volt korábban még időfutam világbajnok a férfiaknál.