Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A ragadóskulacs-trükk hatásos, de kizárás járt érte

2017.09.25. 15:27

Hiába érkezett meg az élcsoporttal az országúti kerékpáros világbajnokságon Gianni Moscon, kizárták, mert egy videófelvételről kiderült, autóval húzatta magát, hogy felzárkózzon a bolyhoz.

A csapat és az egyéni időfutamban is jól teljesítő Gianni Moscon a mezőnyversenyben is elég erősnek látszott, a 267,5 kilométeres táv végén még akciózni is tudott. A szökése nem jött be, de az olasz válogatottnak volt még elöl embere, így a sprinter Matteo Trentinnek segített, aki végül negyedik lett. Moscon a csoport végén jött be, a 29. lett.

Ezt a helyet sem tarthatta meg, mert egy videófelvétel bebizonyította, hogy 35 kilométerrel korábban a kísérőautója segítségével zárkózott fel. Az olasz a szokásos trükkel élt, belekapaszkodott a feléje nyújtott kulacsba. Ez nem teljesen szokatlan a kerékpározásban, egy kis energiát majdnem mindenki spórol így, de azért az nem bevett, hogy ebben a pillanatban rá is gyorsítsanak az autóval. Mosconnál ez történt, így hagyta ott pillanatok alatt Sergio Henaót. Nagyon hasonlót egy másik olasz, Vincenzo Nibali csinált a 2015-ös Vuelta a Espanán. Akkor is kizárás járt a húzatásért. A kerékpáros szakzsargonban csak ragadós kulacsnak hívják a húzatós trükköt.

Az olaszok kapitánya, Davide Cassani azt nyilatkozta, ő hibázott, ő mondta Mosconinak, hogy fogja még a kulacsot. A kapitány szerint 6-7 másodpercről volt szó. Azzal magyarázta az esetet, hogy Mosconi bukott, aztán az utat eltorlaszoló zsűrikocsi miatt még 40 másodpercet várakoznia is kellett, mire új kerékpárt kapott. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!