A sport egyik legnagyobb igazságtalansága

2017.09.27. 19:43

A profi versenyzéssel felhagyó Alberto Contador még mindig nem emésztette meg, hogy 2012-ben kétéves eltiltást kapott, mert megbukott egy doppingellenőrzésen. Úgy tartja számon, hogy mindhárom háromhetes körversenyen háromszor győzött, még ha hivatalosan két sikert el is vettek tőle.

Contador a 2010-es Tour de France egyik pihenőnapján levett mintájával bukott meg, a doppingellenőrök a tiltott szernek számító klenbuterolt mutatták ki nála nagyon kis mennyiségben. A kerékpárversenyző azt állította, hogy nem doppingolt, szennyezett marhahússal vitte be véletlenül a szert. Ha így is volt, nem számított, 2012-ben visszemenőleges hatállyal eltiltották két évre. Contadort így megfosztották 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől.

Contador a 2012-es spordöntőbírósági tárgyalásán
Contador a 2012-es spordöntőbírósági tárgyalásán

A kerékpáros azt mondta a spanyol El Transistor rádiónak, hogy őt nem az érdekli, mi szerepel a jegyzőkönyvekben. „Egy egy borzasztó igazságtalanság. A versenyeket néző emberek érzelmei jobban megmaradnak, hogy mennyire élvezték azokat, az a munka, amit a sikérért tettem, az az út, ahogy elértem azokat. Nem tulajdonítok fontosságot annak, hogy mi szerepel a papíron, az én érzéseim számítanak. Ezek egész életemben velem lesznek. De ez sem változtat már semmi, azok az emberek, akik érdeklődőek voltak, tudják, hogy ez az egyik legnagyobb igazságtalanság, ami a sportban történt."

Contadornak így hivatalosan két-két Tour- és Giro-, valamint három Vuelta a Espana-győzelme van. A háromszor három kétségkívül jobban néz ki, de így is a legnagyobbak között van.