Lovassy tökéletes versenyzéssel ezüstérmes a pályakerékpár-Eb-n

2017.10.20. 09:58

A berlini pályakerékpáros Európa-bajnokság férfi 60 körös scratch versenyszámában (melyen 52 km/h-ás átlagot hajtottak) ezüstérmet szerzett Lovassy Krisztián, ami a magyar pályasport eddigi legjobb Eb-eredménye, írja a Velo.hu. A scratch szabályai egyszerűek, sokan elstartolnak egyszerre, aki legelőször célba ér a 60. kör végén, nyer.

Az áprilisi világbajnokságon a pontversenyben 9. helyet elért Lovassy már múlt héten is remekelt egy első kategóriás bécsi pályaversenyen, most az Eb-n tökéletes versenyzéssel szerzett ezüstérmet.

Lovassy Krisztián a berlini pályakerékpáros Eb scratch versenyszámában
Lovassy Krisztián a berlini pályakerékpáros Eb scratch versenyszámában
Fotó: Roberto Bettini

A nagyon erős sratchmezőnyben 15 körrel a rajt után indult meg az első komolyabb szökés, melyet Lovassy, egy norvég és egy ír bringás kezdeményezett. Később felzárkózott hozzájuk az ukrán, és tíz körrel később megcsinálták a körelőnyt, azaz utolérték a főmezőny végét. Közben a későbbi aranyérmes francia és a hazai pályán száguldó német is körelőnyt szerzett, így a táv második felében hatan voltak előnyben.

A következő 15 kör nyugodtabban telt, majd az ukrán és az orosz szöktek meg. Őket 5 körrel a vége előtt érte utol egy kisebb csoport, benne a végig nagyon aktívan versenyző és sokat vállaló Lovassyval. Lovassy nagyon okosan helyezkedett az utolsó körökben is, a hajrát remek pozícióból kezdte, és el is tudtak szakadni a többiektől a befutóig.

bettiniphoto 0304349 1 2000px-2

„Vártam magamtól a jó eredményt, de dobogóra nem számítottam, meglepetés, hogy ennyire bírták a lábaim" – mondta az MTI-nek a 29 éves bringás, aki már 17 éve dolgozik együtt edzőjével, a pályaválogatott jelenlegi szövetségi kapitányával, Pataki Ibolyával.

Lovassy még omniumban és pontversenyben fog indulni az Eb-n. A verseny másik magyarja, Szalontay Sándor sprintben és keirinben áll rajthoz.