Armstrong: Ha Froome indul a Touron, rémálom lesz neki

GettyImages-481583492
2017.12.21. 18:30

Ha nem tiltják el Chris Froome-ot doppingügye miatt, akkor is nehéz helyzetbe kerül a kerékpáros. A Tour de France-on folyamatosan támadni fogják a szurkolók, véli Lance Armstrong, a dopping miatt hét Tour-győzelmet bukó exbringás.

Froome-ról a múlt héten derült ki, hogy egy a Vuelta a Espanán levett doppingmintájában a megengedett szalbutamolérték kétszeresét mutatták ki. A Sky kerékpárosa legális gyógyszert szedett az asztmájára, de a határérték túllépése így is doppingvétségnek minősül. Froome egyelőre semmilyen büntetést nem kapott, és csapatával együtt arra próbálnak magyarázatot találni, hogyan mérhettek ilyen magas értéket nála, amikor minden esetben ugyanannyi gyógyszert visz be. 

Az ügyet Lance Armstrong is értékelte podcastjában. Szerinte, ha nem szivárgott volna ki Froome sztorija, és úgy tisztázza magát a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnél, megőrizhette volna a róla alkotott képet, így azonban a neve bemocskolódott. 

„A nyomozás hónapokig tarthat. Jön a következő július, a tekerés Franciaország körül. Már most kellemetlen neki. Ez egy komplett mészárlás lesz, egy rémálom" – mondta Armstrong, aki tudja, milyen utált kerékpárosnak lenni a Tour de France-on. 

A doppinggyanú miatt rendszeresen tüntettek ellene az utak mellett. De hasonlót már Froome is élhetett meg, a Sky-t is elég gyakran betámadják. A szinte gépként működő csapat nyomasztó fölénye miatt sokan doppingot sejtenek, és néhány üggyel, mint például Bradley Wiggins gyógyszerezése, adnak is alapot az őket kritizálóknak.

Előfordulhat, hogy Froome olyan hosszú eltiltást kaphat, amivel esélye sem lesz indulni a Tour de France-on, de az is elképzelhető, hogy csak néhány hónapos büntetést kap, ami letelik a francia kör rajtjáig.

(Borítókép: Doug Pensinger / Getty Images Hungary)