Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Froome-é a legnevetségesebb védekezés, amiről hallottam

2018.01.05. 14:01

A háromszoros Tour de France-győztes Greg LeMond szerint a négyszeres bajnok Chris Froome doppingügyében felesleges magyarázkodni, a kerékpárost el kell tiltani.

Froome szeptemberben, a Vuelta a Espanán adott pozitív doppingmintát, az asztmájára szedett gyógyszerében lévő szalbutamollal lépte túl határértéket, nem is kevéssel, a megengedett mennyiség dupláját mutatták ki nála az ellenőrök.

Froome és csapata, a Sky értetlenül állt az eset előtt, azt mondták, a kerékpáros a spanyol versenyen is ugyanannyi gyógyszert használt, mint korábban bármikor, és közelében sem volt a limitnek. A Sky tudományos alapon akarja bebizonyítani, hogy Froome ártatlan, és mondjuk kiszáradás miatt lett nagyobb koncentrációjú a vizeletében a szalbutamol. De már azt is elhangzott, hogy Froome a célba érkezés után használta az asztmaspray-jét, hogy ne köhögjön az interjúk alatt.

„Ez a legnevetségesebb védekezés, amit valaha hallottam. Ha igaz, amit állít, akkor nagyon egyszerű a helyzet, megszegte a szabályokat, és annak megfelelően is kéne büntetni." – nyilatkozta Greg LeMond a Timesnak.

Greg LeMond gratulál a 2013-as Tour de France-on Chris Froome-nak
Greg LeMond gratulál a 2013-as Tour de France-on Chris Froome-nak

„Tévhit, hogy a szalbutamol nem javítja a teljesítményt. Ez csak akkor igaz, ha az orvos által felírt adagot használod. Ha orálisan vagy injekcióval viszed be, ugyanúgy működik, mint egy anabolikus szteroid, hasonlóan a klenbuterolhoz. Ez az a szer, amivel Alberto Contador is pozitív lett" – mondta LeMond.

A korábbi amerikai kerékpáros a Sky-t is támadta, elég sok gyanús ügyük volt már, például egy másik Tour-győztesnek, a verseny alatt juttattak el Angliából olyan gyógyszert, amelyet bárhol meg lehet vásárolni. LeMond szerint nem tudják a hiteles kerékpározást hirdetni. 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egykori elnöke, Dick Pound szerint, ha a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elfogadná Froome védekezését, és felmentené, akkor a WADA-nak kellene megbüntetnie a kerékpárost.