Ki kellett volna zárni mindenkit?

2018.02.27. 13:09

A macskaköves kerékpárversenyeknek éppen a macskakövek adnák a különlegességét, de a bringások, ha csak tehetik, kikerülik a kényelmetlen és lassító szakaszokat. Elég lehetetlen helyzetbe hozva ezzel a zsűrit. A vasárnapi Kuurne–Brüsszel–Kuurne-verseny is jó példa lett ehhez.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség versenyszabályai alapján a bringásoknak tilos elhagyniuk a hivatalos pályát, nem tekerhetnek az út melletti járdán vagy kerékpárúton sem. A szabály leginkább csak papíron létezik, a kerékpárosok előszeretettel menekülnek a simább felületekre a macskaköves szakaszokról, amiért minimum 200 svájci frankos pénzbüntetést kéne kapniuk, de a kizárásuk is lehetséges volna. A Kuurne–Brüsszel–Kuurne-ön a mezőny nagy része az egyik szakaszon kikerülte a kockakövet.

GettyImages-924085710

„Ez nagyon bosszant engem. A személyes véleményem az, hogy ez az UCI-szabály egyszerűen betarthatatlan Belgiumban. Mit tehetünk? Zárjuk ki mindannyiukat? Ez elég lehetetlen videóbíró nélkül, és még videóbíróval sem láthatnánk mindenkit. " – idézte Jacky Bottont, a Kuurne–Brüsszel–Kuurne egyik zsűritagját a Cyclingweekly.

Botton szerint több bukás is történt amiatt, hogy a versenyzők lementek a járdára. A zsűritag megoldást is kínált, egyszerűen le kéne kordozni ezeket a szakaszokat, és akkor elkerülhetőek lennének ezek az esetek.

Tavaly az Omloop Het Nieuwsbladon volt hasonló probléma, akkor többek között a világbajnok Peter Sagan is a járdára menekülők között volt. Az biztos, hogy a kizárást ő is megúszta.