Pár millimétert elcsúszott a kormány, oda az érem

2018.04.05. 16:19

Az ausztrál válogatott új világrekordot állított fel a 4000 méteres csapatüldözéses versenyben, 3:49,804 perccel Leigh Howard, Sam Welsford, Kelland O'Brien és Alex Porter hajtott új csúcsot. Az új-zélandiak a bronzéremért tekertek volna a Nemzetközösségi Játékokon, de az egyik bringájuk nem ment át az ellenőrzésen, 5 milliméteren múlt.

Ausztrália az új csúcsot a döntőben érte el, több mint öt másodpercet vert ellenfelére, Nagy-Britanniára. A korábbi rekord egyébként a briteké volt, még a 2016-os riói olimpián állították fel.

A harmadik hely Walesé lett, és ezért tekernie sem kellett. A kvalifikációban ugyan Új-Zéland olyan időt ment, amivel a harmadik helyért versenyezhetett volna, de az ellenőrök szabálytalannak találták az egyik csapattag kerékpárját, így kizárták az egész válogatottat.

000 13P8KH

Az új-zélandi Stuff című lap szerint a kerékpár már a futam előtti ellenőrzésen is megbukott, de ezután még állítgattak az aerokormányon a csapat szerelői. A kívánt értékeket így sem tudták elérni. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályai szerint a kormány könyöklői és a kormány csúcsa között a maximális függőleges eltérés 100 milliméter lehet. (Ez a kép tökéletesen elmondja, miről van szó.) A csapat technikai igazgatója, Martin Barras azt nyilatkozta, hogy az övéken 105 millimétert mértek.

Kicsit értetlenül fogadta a kizárást, mert ugyanez a bringa a márciusi világbajnokságon átment a kontrollon. Azt gyanítja, hogy a kartámasz borításának összenyomodása miatt nőhetett meg most a különbség. Ami minden valószínűség szerint a bronzérmükbe került.