Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy injekció után az eufória eluralkodott a testeden

2018.04.29. 11:55

Sokszor elhangzik a vád, hogy az élsportolók azért szereznek orvosi engedélyt néhány gyógyszerre, hogy legálisan doppingoljanak. Egy már visszavonult profi bringás, Lieuwe Westra hamarosan megjelenő könyvében ezt be is ismeri. 

A könyvből idéző Cyclingnews azt emelte ki, hogy Westre első éves profiként azzal szembesült, hogy hiába edz keményen, nem jönnek a nagy győzelmek, valami pluszra még szüksége volt. Hamarosan megtudta, hogy a kortizon az a szer, amit elég sokan használnak.

„Nem éreztél fájdalmat egy ilyen injekció után, kitolhattad a határaidat és az eufória eluralkodott a testeden. Minden bringás szerzett orvosi igazolást a klasszikusokra és más nagy versenyekre" – írta Westra.

Az Astanától 2016-ben visszavonuló kerékpáros térdfájdalmaira hivatkozva kapott orvosi igazolást. Ez alapján szedhetett gyulladáscsökkentőként ismert kortizont, ami az anyagcserét is kedvezően tudja befolyásolni.

000 DV1816614

Westra elmondta, örült, hogy az EPO-korszak után lett profi, mert valószínűleg azzal a doppingszerrel is visszaélt volna. A bringás, ahogy a többiek is, a csapatvezetés tudta nélkül választották ezt a félig legális szteroidot.

„Azt hiszem, nyíltan beszélhetek a kortizoninjekciókról, mert nem érzem úgy, hogy bármi rosszat tettem. Majdnem mindenki így működött az én generációmból a csúcsidőkben. Miért gondolnánk azt, a klasszikus specialisták és a kerékpárosok különböznének egymástól? Nem csinálnak semmit másképpen." – mondta Westra.

A gyógyászati célú mentességek (TUE) akkor kerültek az érdeklődés középpontjába, amikor a Fancy Bear nevű hekkercsoport a riói olimpiai után sok sportoló orvosi adatait nyilvánosságra hozta. Kiderült, több olimpiai bajnok rendszeresen szed betegségére olyan gyógyszert, ami amúgy illegális teljesítménynövelő. A szabályok erre lehetőséget is adnak, ha egy orvos igazolja, hogy a sportoló betegsége nem kezelhető más gyógyszerrel. A gyanú szerint ezzel sok a visszaélés, tehát egészséges emberek kamu betegségekre kapnak doppingszereket.