Aliz
6 °C
14 °C

A pihenőnap betett, a leghosszabb szakaszon megroppant a Giro-2.

2018.05.15. 18:37

A szlovén Matej Mohoric (Bahrain-Merida) nyerte a Giro d'Italia tizedik szakaszát, amelyik a maga 244 kilométerével az idei kiírás leghosszabbja is volt. Az etap előtt összetettben második Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) pocsék napot fogott ki, több mint 25 percet veszített. 

A pihenőnap nem mindig jön jól a háromheteseken versenyző kerékpárosoknak, van, aki ilyenkor teljesen kiesik a ritmusból, és még az sem mindig segít, hogy a versenynap híján edzéssel próbálják terhelni a szervezetüket. 

A hétfő pihenés az eddig nagyszerűen versenyző Chavesnél ütött vissza legjobban, a Mitchelton-Scott kerékpárosa már az szakasz első emelkedőjén leszakadt, amin a Sky csapata nagy tempót diktált. Chaves összetettben a második helyen állt, 32 másodperces hátránnyal, ami csapatát is előnyös helyzetbe hozta, mert vele és a vezető Simon Yatesszel nagyobb lehetett a taktikai repertoárjuk. Ezt az előnyt most elbukták.

Esteban Chaves a 10. szakaszon
Esteban Chaves a 10. szakaszon

Chaves leszakadása után két segítővel még megpróbált visszakapaszkodni a főmezőnyhöz, egy perc körülire is tudta csökkenteni a hátrányát, de utána újból megrogyott, és inkább a túlélésre játszott. Később még fontos segítője lehet Yatesnek a hegyi szakaszokon. 

A nap elején Marco Frapporti (Androni) lépett meg, de nem volt esélye hazaérni, az utolsó 40 kilométeren aktívvá váltak az üldözők, a főmezőnytől David Villella (Astana) és Mohoric szakadt el, majd utol is érte a szökevényt. Nico Denz (AG2R) később indult el, de a végére már csak ő maradt az élen Mohoriccsal, aki lesprintelte a németet. 

A favoritok, Chaves kivételével, együtt érkeztek, csak a címvédő Dumoulin élt át nehezebb pillanatokat, egy kisebb bukás után kellett felzárkóznia az utolsó 15 kilométeren a többiekhez. Chaves gyenge napja után Dumoulin a második, de Yates egy részhajrával szerzett három bónuszmásodpercet, így nőtt az előnye. A harmadik Thibaut Pinot (FDJ), a francia bringásnak 46 másodperces hátránya van.

 Eredmények:
10. szakasz, Penne-Gualdo Tadino, 244 km:
1. Matej Mohoric (szlovén, UAE) 6:04:52 óra
2. Nico Denz (német, AG2R) azonos idővel
3. Sam Bennett (ír, Bora) 34 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 43:42:38 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 41 mp h.
3. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 46 mp h.

Szerdán az Assisi és Osimo közötti 156 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3562,9 kilométert teker a jövő vasárnapi, római célba érkezésig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?