Máté, Mirella
14 °C
30 °C

A pihenőnap betett, a leghosszabb szakaszon megroppant a Giro-2.

2018.05.15. 18:37

A szlovén Matej Mohoric (Bahrain-Merida) nyerte a Giro d'Italia tizedik szakaszát, amelyik a maga 244 kilométerével az idei kiírás leghosszabbja is volt. Az etap előtt összetettben második Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) pocsék napot fogott ki, több mint 25 percet veszített. 

A pihenőnap nem mindig jön jól a háromheteseken versenyző kerékpárosoknak, van, aki ilyenkor teljesen kiesik a ritmusból, és még az sem mindig segít, hogy a versenynap híján edzéssel próbálják terhelni a szervezetüket. 

A hétfő pihenés az eddig nagyszerűen versenyző Chavesnél ütött vissza legjobban, a Mitchelton-Scott kerékpárosa már az szakasz első emelkedőjén leszakadt, amin a Sky csapata nagy tempót diktált. Chaves összetettben a második helyen állt, 32 másodperces hátránnyal, ami csapatát is előnyös helyzetbe hozta, mert vele és a vezető Simon Yatesszel nagyobb lehetett a taktikai repertoárjuk. Ezt az előnyt most elbukták.

Esteban Chaves a 10. szakaszon
Esteban Chaves a 10. szakaszon

Chaves leszakadása után két segítővel még megpróbált visszakapaszkodni a főmezőnyhöz, egy perc körülire is tudta csökkenteni a hátrányát, de utána újból megrogyott, és inkább a túlélésre játszott. Később még fontos segítője lehet Yatesnek a hegyi szakaszokon. 

A nap elején Marco Frapporti (Androni) lépett meg, de nem volt esélye hazaérni, az utolsó 40 kilométeren aktívvá váltak az üldözők, a főmezőnytől David Villella (Astana) és Mohoric szakadt el, majd utol is érte a szökevényt. Nico Denz (AG2R) később indult el, de a végére már csak ő maradt az élen Mohoriccsal, aki lesprintelte a németet. 

A favoritok, Chaves kivételével, együtt érkeztek, csak a címvédő Dumoulin élt át nehezebb pillanatokat, egy kisebb bukás után kellett felzárkóznia az utolsó 15 kilométeren a többiekhez. Chaves gyenge napja után Dumoulin a második, de Yates egy részhajrával szerzett három bónuszmásodpercet, így nőtt az előnye. A harmadik Thibaut Pinot (FDJ), a francia bringásnak 46 másodperces hátránya van.

 Eredmények:
10. szakasz, Penne-Gualdo Tadino, 244 km:
1. Matej Mohoric (szlovén, UAE) 6:04:52 óra
2. Nico Denz (német, AG2R) azonos idővel
3. Sam Bennett (ír, Bora) 34 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 43:42:38 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 41 mp h.
3. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 46 mp h.

Szerdán az Assisi és Osimo közötti 156 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3562,9 kilométert teker a jövő vasárnapi, római célba érkezésig.