Erzsébet
1 °C
4 °C

Szárnyal a rózsaszín trikós, Froome megzuhant

2018.05.20. 19:09

Simon Yates eddig megingathatatlan a Giro d'Italián, a 15. szakaszt egy távolról indított támadással nyerte. Ez volt idei harmadik etapsikere, összetettben még nagyobbra nőtt az előnye. A szombati szakaszt megnyerő Chris Froome másfél percet kapott a szakaszon.

A szakértők jó előre figyelmeztettek, nem elég csak a szombati brutális hegyre, a Monte Zoncolanra figyelni, érdemes a vasárnapi szakasszal együtt kezelni. A 15. etapba még első kategóriás hegyek sem kerültek bele, de a 4000 méteres szintkülönbség és az előző napi fáradtság meghatározóvá vált. 

A szombaton második helyen érkező Simon Yates jól regenerálódott, és továbbra is a legjobb védekezés a támadás taktikát követi. Elég korán, a céltól 18 kilométerre akciózni kezdett. Az első iramváltását a top 10-esek többsége még lekövette az emelkedőn, de a következővel már nem tudtak mit kezdeni. Yates a meredeken szinte könnyedén lépett meg a többiektől. Gyorsan összehozott húsz-harminc másodperces előnyt, végül 41-gyel korábban ért a célba.

Simon Yates útban harmadik szakaszgyőzelme felé
Simon Yates útban harmadik szakaszgyőzelme felé

Yates mögött Thibaut Pinot (FDJ), a címvédő Tom Dumoulin (Sunweb), Miguel Angel López (Astana), Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) és Richard Carapaz (Movistar) tekert, de nem nagyon tudtak megegyezni abban, hogyan dolgozzanak össze. Ez is Yatesnek kedvezett. Dumoulinnek minimalizálnia kellett volna a különbséget, de ő tűnt a leggyengébbnek a csoportból, kisebb időre le is szakadt. Csak a laposabb részen érte utol a többieket, aztán a harmadik helyen finiselt. A sprintben Angel López került elé. Dumoulin sokat veszített, 1:24-ről 2:11-re nőtt a hátránya. Ezt próbálhatja meg majd ledolgozni a keddi időfutamon.

A szombaton nyerő Chris Froome is gyengélkedett, ő már az első iramváltásnál leszakadt, Yatestől végül 1 perc 32 másodpercet kapott. Összetettben már majdnem öt perc a hátránya a négyszeres Tour-győztesnek. 

Eredmények:
15. szakasz, Tolmezzo-Sappada, 176 km, hegyi befutó:
1. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 4:37:56 óra
2. Miguel Ángel López Moreno (kolumbiai, Asztana) 41 mp hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Yates 65:57:37 óra
2. Dumoulin 2:11 perc hátrány
3. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida) 2:28 p h.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?