A rózsaszín trikós először lett sebezhető, lefelezték előnyét

2018.05.24. 19:17

A német Maximilian Schachmann (Quick-Step) szökésből nyerte meg a Giro d'Italia 18. szakaszát. A több mint tíz perccel később célba érő főmezőnyben is izgalmakat hozot a hegyi befutó. A rózsaszín trikós Simon Yates (Mitchelton-Scott) először volt sebezhető. Még mindig ő vezet összetettben, de Tom Dumoulin (Sunweb) lefelezte az előnyét.

Simon Yates eddig nagyszerűen versenyzett a Girón, a nála sokkal erősebb Dumoulint is tartotta az időfutamon, és eddig mindig ő volt a kezdeményező a hegyi szakaszokon. Azt lehetett sejteni, hogy az emelkedőkön tovább tart a dominanciája, és hogy ha már nem is támad annyit, könnyedén tartani tudja a legnagyobb riválisait. Igaz, a hátralévő három hegyi szakasz közül leginkább a csütörtöki feküdt Dumoulinnek.

A 196 kilométeres szakasz hosszú, viszonylag sík felvezetővel kezdődött, nem volt benne sok liftezés, az utolsó, folyamatosan emelkedő 20 kilométer jelentett kihívást, és egyben alkalmat a támadásokra. A nem túl meredek emelkedőn Dumoulin is képes jól megindulni.

A holland próbálkozott is, talán kicsit későn, a céltól két kilométerre támadta be Yatest, aki ekkor még tudta tartani az iramot. A következő akció már Chris Froome-é volt (Sky), a tempóváltás Dumoulinnek is kedvezett, tapadt a britre, ahogy a harmadik helyét védő Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) is. Rá éppen Froome volt veszélyes.

Pozzovivo, Dumoulin és Froome a Prato Nevosó-i célban
Pozzovivo, Dumoulin és Froome a Prato Nevosó-i célban

Yates próbált velük menni, de nem volt elég friss, egyre jobban leszakadt, sőt a következő, őt utolérő csoportba sem tudott beállni. Elkészült az erejével, de a rövid táv miatt nem volt igazi veszélyben a trikója. Dumoulinék együtt értek célba, 28 másodpercet vertek a megrogyó rózsaszín trikósra. A holland így már csak 28 másodperces hátrányban van összetettben, és értelemszerűen Pozzovivo és Froome is közelebb került Yateshez.

A szakaszt ezúttal a szökevények vitték el, a hamar kialakult negyedórás előnyből tudtak gazdálkodni. Az utolsó kilométeren hárman maradtak, Schachmann maradt a legfrissebb, könnyedén otthagyta a végén felzárkózó Ruben Plazát (Israel Cycling Academy) és az andronis Mattia Cattaneót.

Eredmények:
18. szakasz, Abbiategrasso-Prato Nevoso, 196 km:
1. Maximilian Schachmann (német, Quick-Step) 4:55:42 óra
2. Rubén Plaza (spanyol, Israel Cycling Academy) 10 másodperc hátrány
3. Mattia Cattaneo (olasz, Androni-Sidermec-Bottecchia) 16 mp h.
...12. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida) 11:03 perc hátrány
13. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) azonos idővel
14. Chris Froome (brit, Sky) a. i.
...20. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 11:31 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Yates 75:06:24 óra
2. Dumoulin 28 másodperc
3. Pozzovivo 2:43 perc hátrány
4. Froome 3:22 p h.

Pénteken a Venaria Reale és Bardonecchia közötti 184 kilométer és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely összesen 3562,9 kilométert teker a vasárnapi, római célba érkezésig.