Katalin
-2 °C
3 °C

Gemencen még a gólyák is bringaversenyt néznek

2018.05.26. 19:57

Az utolsó pillanatig izgalmas maradt a Gemenc Nagydíj, Szekszárd háromnapos profi bringaversenye. Az összetettet a két napon is nagyszerűen sprintelő Rob Korosec nyerte. A legjobb magyar, Kusztor Péter a hetedik helyen végzett. 

Ahogy azt korábbi bevezetőnkben is említettük, a Gemenc Nagydíj különleges verseny a magyar kerékpársportban, az állandóságot képviseli, 1975 óta mindig megrendezik. Erősebb mezőnyt és erősebb magyar résztvevőket is látott már a verseny az ideinél, de azért a Tour de Hongrie mellett ez a legfontosabb többnapos Magyarországon, sok külföldi kontinentális csapat (ez a profi világ harmadvonala) rendszeresen eljön Szekszárdra. 

A városnak fontos a verseny, van hagyománya a kerékpárnak, és a hangulatra is jó szívvel gondolnak vissza a kerékpárosok. A legnagyobb buli mindig a hivatalos versenyt követő villanyfényes kritérium (háztömb körüli), egy régi bringás szerint olykor ötezren is szurkoltak neki. Ekkora tömeget most nem láttam, a péntek délutáni szakaszra nem telt meg a Béla király tér, a csapatok bemutatásánál a Kőbánya Cycling Team tagjai ironikusan az üres térnek integettek, igaz, Szekszárd ikonikus emelkedőjére, a Kálvária kilátóhoz elég sokan felkaptattak. Valaki azért megjegyezte, a falvakban most többen mentek ki drukkolni, mint Szekszárdon. 

Fotó: Vanik Zoltán/ Bringasport
Fotó: Vanik Zoltán/ Bringasport

A csütörtöki prológ után pénteken a tolnai dombokon tekert a mezőny 163 kilométert, két körön mentek többször végig a bringások, mindig egyre több nézőt csalogatva ki az utcákra. A városon kívüli rajtnál azért néhányan meglepődtek, amikor a mezőny egy emberként pisilni kezdett az út szélén, az ott lévő dinnyeárus lányok közszeméremsértést kiabáltak. Erről szó nem volt, a bicikliseknél megszokott eleme ez a rajtnak. 

A pénteki szakaszon bekezdett a mezőny, de sokáig senki nem szakadt le, a végig akciódús, sok szökési kísérletet hozó etap igazán 100 kilométer felett kezdődött. A keményebb emelkedők szétrázták a sort, az utolsó kör végére már csak a mezőny fele volt elöl. A Kálváriára vezető emelkedő aztán széttépte ezt a csoportot is. A kaptatón Korosec hajrázott legjobban, a csütörtöki ugyanide vezető prológot nyerő Michael Kukrlét verte meg. Az élcsoporttal érkezett a legjobb magyar Kusztor Péter is, ő a hatodik helyet szerezte meg, összetettben 18 másodperc hátránya volt, míg csapattársának, Korosecnek csak egy. Továbbra is Kurkle állt az élen. 

Szombaton is körözött a mezőny 130 kilométeren át, de a dombokat már kihagyta, a névadóként szolgáló Gemenc falvai felé tekert, ekkor már gólyák, lakodalmas menet, a kocsmát páholyként használó sörözők és a környék amatőr bringás klubjai is a nézők között voltak.

Fotó: Vanik Zoltán / Bringasport
Fotó: Vanik Zoltán / Bringasport

A bringások nagyon bekezdtek, az első órában 46 kilométert tekertek, ilyen tempónál nem sikerült senkinek sem nagy előnyt szereznie. Nagyjából a fél távnál Maximilian Kuent (ő is Kusztorék csapatában, a My BIke Stevensben teker) engedték megszökni, jól tempózott, három percnél nagyobb előnyt is összehozott, és egy darabig úgy tűnt, Kukrle csapatának jól is jön, hogy hazaér Kuen némi előnnyel, aki összetettben nem volt rájuk veszélyes, de azzal még segíthetett is volna, hogy elviszi a szakaszgyőzelemért járó időbónuszt. 

Kuent végül üldözni kezdték, – így az iram miatt sem vette el senki az egyik szurkoló által több körön át kínált vörösbort, látszik, hogy Szekszárdon vagyunk – , és az utolsó tíz kilométerre már együtt volt a mezőny, minden szökést gyorsan hatástalanítottak. Az utolsó kilométerek 60 km/h felé közelítő tempója viszont széthúzta a sort, egyre többen szakadtak le. A mezőnyhajrát végül Alois Kankovsky (Elkov-Author) nyerte nagyjából öt centivel, a második Manuel Porzner (Tirol Cycling) lett, míg a harmadiknak Rok Korosec ért be. A szlovén bringás kapott négy másodperc jóváírást ezért, és Kurkle még le is szakadt, 9 másodperccel kapott ki végül a cseh. 

Kankovsky néhány centivel nyerte a második szakasz
Kankovsky néhány centivel nyerte a második szakasz

Korosec nagy figurája lehet még a kerékpárnak, a hegyi hajrában is gyors volt, szombaton pedig a kevésbé meredeken is bizonyította gyorsaságát. Jó feje is van, pénteken bukott, de nem nagyon zaklatta fel magát, a mezőny 40-nel tépett a dombokon, de ő nyugodtan hátramaradt, hogy az orvostól elkért fertőtlenítővel maga kezelje le a sebeit a nyeregben ülve. Amikor kellett, már jó helyen volt. Sőt, az összetett mellé megszerezte a legjobb sprinternek járó zöld trikót is. Kusztor miatta sem akciózhatott, a legjobb magyarként a hetedik helyen végzett az összetettben.

EREDMÉNYEK
2. szakasz – Alisca Bau kupáért futam, Szekszárd-Szekszárd (130 km):
1. Alois Kankovsky (cseh, Elkov-Author) 2:55:36
2. Manuel Porzner (német, Tirol Cycling Team) a.i
3. Rok Korosec (szlovén, My Bike-Stevens) a.i
4. Gabriele Bonechi (olasz, Team Cervelo) + 1 mp
5. Robert Jenko (szlovén, mebloJogi Pro-Concrete) + 1 mp
6. Filippo Ferronato (olasz, Cycling Team Friuli) + 1 mp
7. Eduard Hrachovina (cseh, Team Forman Cinelli) + 2 mp
8. Manuel Pesci (olasz, Team Cervelo) + 2 mp
9. Daniel Auer (osztrák, WSA-Pushbikers) + 3 mp
10. Lovassy Krisztián (magyar, Kőbánya Cycling Team) + 3 mp

Összetett:
1. Rok Korosec (szlovén, My Bike-Stevens) 6:51:12
2. Michael Kukrle (cseh, Elkov-Author) + 9 mp
3. Nicolae Tanovitchii (moldáv, Team Novák) + 15 mp
4. Markus Wildauer (osztrák, Tirol Cycling Team) + 17 mp
5. Manuel Pesci (olasz, Team Cervelo) + 23 mp
6. Sebastien Baldauf (német, WSA-Pushbikers) + 23 mp
7. Kusztor Péter (magyar, My Bike-Stevens) + 27 mp
8. Davide Bais (olasz, Cycling Team Friuli) + 29 mp
9. Marek Canecky (szlovák, Dukla Banska Bystrica) + 32 mp
10. Michael Delle Foglie (olasz, Team Cervelo) + 33 mp