Froome: A Giro brutális, abszolút brutális

2018.05.26. 17:52

Többször támadott az utolsó hegyi szakaszon Tom Dumoulin, de nem tudott fordítani a Giro d'Italián, így gyakorlatilag Chris Froome az összetett győztese.  A vasárnapi zárószakaszon már csak célba kell érnie. A Mitchelton-Scott Simon Yates pénteki összeomlása után egy szakaszgyőzelemmel javított. 

Giro pénteki etapján Chris Froome egy meglehetősen hosszú, 80 kilométeres támadás után szerezte meg a rózsaszín trikót, de még nem volt lehetetlenül elérhetetlen, 40 másodperces előnye volt Dumoulinnel szemben. 

Froome korábbi versenyein elég jól védekezett, a Giro harmadik hetére pedig bombaformába került, Dumolin leginkább abban bízhatott, hogy túl sokat vett ki a Sky kapitányából a pénteki szökése. Froome azonban nem facsarta ki magát, az utolsó emelkedőn hiába lendült többször is támadásba Dumoulin, tartotta vele az iramot, sőt a végén még ő adott újabb hat másodpercet ellenfelének. A célvonalon átgurulva, egyből iramot diktáló csapattársának, Wout Poelsnek nyújtott kezet.

Froome a célba érve csapattársának, Poelsnek mondott köszönetet
Froome a célba érve csapattársának, Poelsnek mondott köszönetet

Az első és a második helyezett tehát maradt a helyén, a harmadik helyen viszont változás történt, Pinot Thibaut fogott ki nagyon gyenge napot, több mint 45 percet kapott a szakaszon az FDJ hegyi menője, a 16. helyig csúszott vissza. A dobogóra így Miguel Angel Lopez (Astana) lépett fel, ő Dumoulin csoportjával érkezett fel a cerviniai célba.

Froome a célba érkezés után azt nyilatkozta, hogy várta a támadásokat, de jól érezte magát, végig kontrollálta a versenyt. Ellenfeleire is utalt nyilatkozatában. „A Giro brutális, abszolút brutális. Ha valaki itt gyengélkedni kezd, az nem fél vagy egy percet jelent, hanem tízet, tizenötöt. Brutális egy verseny ez." 

A Giro vasárnap egy könnyű szakasszal zárul, a hagyományok szerint ilyenkor már nem is támadják egymást az összetettben jó helyen állók, így Froome-nek csak arra kell vigyáznia, hogy beérjen a célba. Ha ezt megteszi, Bernard HInault és Eddy Merckx után ő is mindhárom Grand Touron, a francia, a spanyol és az olasz körön címvédő lesz. Igaz, az egyelőre még meg kell jegyeznünk, hogy asztma-spray-s ügye miatt a Vuelta a Espana-címet még elbukhatja. 

A szakaszgyőzelmet Mikel Nieve szerezte meg, a Mitchelton-Scott bringás egy szökevénycsoporttal szakadt el a főmezőnytől, végül lerázott magáról mindenkit és több mint kétperces előnnyel ért célba.

Eredmények:
20. szakasz, Susa-Cervinia, 214 km, hegyi befutó:
1. Mikel Nieve (spanyol, Mitchelton-Scott) 5:43:48 óra
2. Robert Gesink (holland, Team LottoNL-Jumbo) 2:17 perc hátrány
3. Felix Grosschartner (osztrák, Bora-Hansgrohe) 2:42 p h.
4. Giulio Ciccone (olasz, Bardiani-CSF Pro Team) 3:45 p h.
5. Gianluca Brambilla (olasz, Trek-Segafredo) 5:23 p h.
6. Wout Poels (holland, Team Sky) 6:03 p h.
7. Christopher Froome (brit, Sky) 6:03 p h.
...13. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 6:09 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 86:11:50 óra
2. Dumoulin 46 másodperc hátrány
3. Miguel Angel López (kolumbiai, Astana) 4:57 perc hátrány
4. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar) 5:44 p h.
5. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida) 8:03 p h.
6. Pello Bilbao (spanyol, Astana) 11:50 p h.