Froome nyeregcsere után támadt fel a Girón

2018.05.28. 19:20

Chris Froome a Giro d'Italiát a 19. szakaszon véghez vitt hosszú támadással nyerte meg, és ahogy most kiderült, egy technikai változtatásra is kényszerült a végén. Fájdalmai miatt megszokott nyergét lecserélte, amivel üléspozíciója is megváltozott.

A Sky versenyzője a hosszabb versenyeken szinte minden bringást elérő nyeregtöréstől szenvedett a Giro végén. Ilyenkor az egyik megoldás fájdalom csökkentésére az, hogy lecserélik a nyergeket egy másik típusra, sokszor nem is olyanra, amit a hivatalos beszállító ad az adott csapatnak. 

A Cyclingnews azt írta, egy olasz bringás lap olvasója szúrta ki egy fotón, hogy Froome is nyerget cserélt. Ezt később többen igazolták, csak éppen a Sky nem erősítette meg. Froome általában a Fizik Antares modelljét használja, az elmúlt öt évben nem is volt vele problémája, a Giro utolsó szakaszaira viszont a Specialized Power típusára váltott. Persze, hogy ebből ne legyen gond, a szerelők minden márkára utaló logót eltakartak, leragasztottak.

Az utolsó két hegyi szakaszon használt nyerge szélesebb a Fizikénél, jobban illeszkedik az ülőcsontokhoz, és mivel középen ketté van hasítva, a gátra ható nyomást is csökkenti.

A szakportál úgy értesült, a keddi időfutam után kapott másik nyerget Froome, a fizikoterapeutájával és a kerékpár-beállításért felelős szakemberekkel (bike-fit) találták ki az új pozíciót, amivel nagyobb teljesítményt is tudott leadni, mint a Giro korábbi szakaszain. Ha ez igaz, részben ezzel is magyarázható látványos feltámadása a körverseny végére.