Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kerékpárbajnok befeszít, tornászok sem csinálják utána

2018.06.07. 19:45

A háromszoros világbajnok Peter Sagan a kerékpársport ösztönös zsenije, váratlan taktikai és technikai húzásokra képes, amihez tökéletes felkészültség is párosul. A Bora-Hansgrohe bringása most egy videóban mutatta be, hogyan fejleszti erőnlétét és hajlékonyságát.

A sprinterek és pályaversenyzők között előfordulnak igazán kigyúrt kerékpárosok, sokat is kondiznak a nagy izmokért és a robbanékonyságért. Sagan is jó sprinter, de ő inkább tűnik szálkásnak, mint erősnek. A szlovák bringás hajlékonyságban alighanem verhetetlen a mezőnyben. Jó példa erre egy téli videó is:

„Sagan és a többi kerékpárosunk is gyakran megy az edzőterembe az erőfejlesztésre koncentrálva. Nem azt várjuk, hogy nagy izomtömeget növesszenek, de növeljük azon izmok maximális erejét, amiket a pedálforgatásnál használnak." – nyilatkozta Patxi Vila edző a Gazzetta dello Sportnak.

A legtöbb kerékpáros csak a versenyszezon előtt jár le edzőterembe, míg Sagan egész évben. A stabilizáló izmai is nagyon erősek, ennek is köszönheti, hogy a 250 kilométer körüli versenyek végére is jó állapotban marad, majd gyorsan is regenerálódik.

„Fontos dolgozni a maximális erőn, mert a versenyzés és az állóképességi edzés a hegyeken csak arra készít fel, hogy egy bizonyos erővel haladj, nincs hatással a maximális erőre. A nagyobb erő gazdaságosabb pedálforgatást tesz lehetővé, amikor a határon mész."  – mondta Vila.

Sagan legközelebb a Tour de Suisse-n versenyez, ez lesz az utolsó felkészüli állomása a Tour de France előtt, ahol hatodszor próbálja majd megnyerni a pontversenyt és a zöld trikót.