A kerékpárbajnok befeszít, tornászok sem csinálják utána

2018.06.07. 19:45

A háromszoros világbajnok Peter Sagan a kerékpársport ösztönös zsenije, váratlan taktikai és technikai húzásokra képes, amihez tökéletes felkészültség is párosul. A Bora-Hansgrohe bringása most egy videóban mutatta be, hogyan fejleszti erőnlétét és hajlékonyságát.

A sprinterek és pályaversenyzők között előfordulnak igazán kigyúrt kerékpárosok, sokat is kondiznak a nagy izmokért és a robbanékonyságért. Sagan is jó sprinter, de ő inkább tűnik szálkásnak, mint erősnek. A szlovák bringás hajlékonyságban alighanem verhetetlen a mezőnyben. Jó példa erre egy téli videó is:

„Sagan és a többi kerékpárosunk is gyakran megy az edzőterembe az erőfejlesztésre koncentrálva. Nem azt várjuk, hogy nagy izomtömeget növesszenek, de növeljük azon izmok maximális erejét, amiket a pedálforgatásnál használnak." – nyilatkozta Patxi Vila edző a Gazzetta dello Sportnak.

A legtöbb kerékpáros csak a versenyszezon előtt jár le edzőterembe, míg Sagan egész évben. A stabilizáló izmai is nagyon erősek, ennek is köszönheti, hogy a 250 kilométer körüli versenyek végére is jó állapotban marad, majd gyorsan is regenerálódik.

„Fontos dolgozni a maximális erőn, mert a versenyzés és az állóképességi edzés a hegyeken csak arra készít fel, hogy egy bizonyos erővel haladj, nincs hatással a maximális erőre. A nagyobb erő gazdaságosabb pedálforgatást tesz lehetővé, amikor a határon mész."  – mondta Vila.

Sagan legközelebb a Tour de Suisse-n versenyez, ez lesz az utolsó felkészüli állomása a Tour de France előtt, ahol hatodszor próbálja majd megnyerni a pontversenyt és a zöld trikót.