Csodagéltől lesznek gyorsabbak a bringások?

2018.06.08. 19:35

Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vizsgálatot indított a Lotto-Soudal csapata ellen, mert legalább négy bringásuk légellenállás csökkentő géllel kente be a lábát a Critérium du Dauphine csapatidőfutamán.

A Critérium du Dauphine csapatidőfutamát szerdán tartották, akkor tűnt fel néhány embernek, ahogy a Sky és a BMC mögött harmadikként végző Lotto-Soudal-bringások lábain fura, fehér pöttyök csillognak. 

„Ez egy aerodinamikus gél. Úgynevezett Speed Gel (gyors gél). A gél csökkenti a légellenállást. Ha nagyobb sebesség, többet tudsz profitálni az aerodinamikából. Minden kis dolog segít, és minden lehetséges módon próbáljuk segíteni a bringásokat. A gyors gél aerodinamikai előnyt biztosít, és talán mentálisat is." – magyarázta a Sporzának a csapatorvos Servaas Bingé.

Az UCI szabályai szerint viszont nem lehetne semmi olyasmi trükkel csökkenteni a légellenállást, ami nem tartozik szorosan a kerékpárhoz, illetve a ruházathoz. A szövetség és a verseny zsűrije ezért is vizsgálódik, de döntés valószínűleg már csak akkor születik, amikor lemegy a Dauphine.

Tavaly a Tour de France-on a Sky csapat adott támadási felületet mezük speciális kiképzése miatt, de végül abból sem lett büntetés. Most sem valószínű, hogy szankcionálnák a Lottót. 

A gélt már tavaly óta tesztelik, laboratóriumi körülmények között 15 százalékkal csökkentette a bőr légellenállását, míg a szabadban tesztelve 3 százalék körüli javulást tapasztaltak. Az időfutamban az Európa-bajnoki második Ann-Sophie Duyck is kipróbálta már, és jó véleménnyel volt róla.

Harm Ubbens, a Bike Valley aerodinamikai mérnöke szerint a Speed Gel kevesebb turbulenciát okoz, mint a bőr önmagában, a cseppek gömbformája miatt gyorsabban leválnak az áramlások a testről, és abban is segít, hogy megfelelően hűvös maradjon a bőr hőmérséklete, ami szintén segítheti a teljesítménynövekedést.