Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csodagéltől lesznek gyorsabbak a bringások?

2018.06.08. 19:35

Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vizsgálatot indított a Lotto-Soudal csapata ellen, mert legalább négy bringásuk légellenállás csökkentő géllel kente be a lábát a Critérium du Dauphine csapatidőfutamán.

A Critérium du Dauphine csapatidőfutamát szerdán tartották, akkor tűnt fel néhány embernek, ahogy a Sky és a BMC mögött harmadikként végző Lotto-Soudal-bringások lábain fura, fehér pöttyök csillognak. 

„Ez egy aerodinamikus gél. Úgynevezett Speed Gel (gyors gél). A gél csökkenti a légellenállást. Ha nagyobb sebesség, többet tudsz profitálni az aerodinamikából. Minden kis dolog segít, és minden lehetséges módon próbáljuk segíteni a bringásokat. A gyors gél aerodinamikai előnyt biztosít, és talán mentálisat is." – magyarázta a Sporzának a csapatorvos Servaas Bingé.

Az UCI szabályai szerint viszont nem lehetne semmi olyasmi trükkel csökkenteni a légellenállást, ami nem tartozik szorosan a kerékpárhoz, illetve a ruházathoz. A szövetség és a verseny zsűrije ezért is vizsgálódik, de döntés valószínűleg már csak akkor születik, amikor lemegy a Dauphine.

Tavaly a Tour de France-on a Sky csapat adott támadási felületet mezük speciális kiképzése miatt, de végül abból sem lett büntetés. Most sem valószínű, hogy szankcionálnák a Lottót. 

A gélt már tavaly óta tesztelik, laboratóriumi körülmények között 15 százalékkal csökkentette a bőr légellenállását, míg a szabadban tesztelve 3 százalék körüli javulást tapasztaltak. Az időfutamban az Európa-bajnoki második Ann-Sophie Duyck is kipróbálta már, és jó véleménnyel volt róla.

Harm Ubbens, a Bike Valley aerodinamikai mérnöke szerint a Speed Gel kevesebb turbulenciát okoz, mint a bőr önmagában, a cseppek gömbformája miatt gyorsabban leválnak az áramlások a testről, és abban is segít, hogy megfelelően hűvös maradjon a bőr hőmérséklete, ami szintén segítheti a teljesítménynövekedést.