Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Koffein felütve fájdalomcsillapítóval: ez a legjobb cucc hajrában

2018.06.16. 10:04

A kerékpársportban használják a legnagyobb mennyiségben a Tramadol nevű fájdalomcsillapítót, derült ki a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentéséből. A gyógyszer nem doppinglistás, de elég sok gondot tud okozni.

Hogy széles körben elterjedt a Tramadol használata, régóta tudott, de a WADA is még csak a monitorozott, tehát nem tiltott szerek közé vette fel. Pedig volt már olyan kerékpáros szervezet is, ami kérte, hogy vegyék fel a listájukra.

A Tramadol morfinszerű gyógyszer, elsősorban a fájdalomküszöb kitolására használják. A nagy mennyiségű használata azonban veszélyes lehet, egyrészt a szervezet visszajelzéseire nem tud reagálni a sportoló, másrészt a mellékhatások (szédülés, leromló mozgáskoordináció) miatt balesetek, bukások is előfordulhatnak a kerékpáros mezőnyben. Inkább ezért, mint a teljesítményfokozó hatása miatt tiltatnák be.

A WADA tavaly 35 sportágban végzett vizsgálatokat Tramadolra is. A 12 554 mintából 548-ban találtak rá. A kerékpársportban a minták 4,4 százalékában volt nyoma. A második legfertőzöttebb sportág a rögbi volt 1,4 százalékkal.

Ahogy arról korábban Taylor Phinney beszélt, a bringások általában a szakaszok, versenyek végén vették magukhoz a Tramadolt, az utoljára felvett kulacsuk tartalma porrá tört koffeintabletták és fájdalomcsillapítók keverékéből állt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?