Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Koffein felütve fájdalomcsillapítóval: ez a legjobb cucc hajrában

2018.06.16. 10:04

A kerékpársportban használják a legnagyobb mennyiségben a Tramadol nevű fájdalomcsillapítót, derült ki a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentéséből. A gyógyszer nem doppinglistás, de elég sok gondot tud okozni.

Hogy széles körben elterjedt a Tramadol használata, régóta tudott, de a WADA is még csak a monitorozott, tehát nem tiltott szerek közé vette fel. Pedig volt már olyan kerékpáros szervezet is, ami kérte, hogy vegyék fel a listájukra.

A Tramadol morfinszerű gyógyszer, elsősorban a fájdalomküszöb kitolására használják. A nagy mennyiségű használata azonban veszélyes lehet, egyrészt a szervezet visszajelzéseire nem tud reagálni a sportoló, másrészt a mellékhatások (szédülés, leromló mozgáskoordináció) miatt balesetek, bukások is előfordulhatnak a kerékpáros mezőnyben. Inkább ezért, mint a teljesítményfokozó hatása miatt tiltatnák be.

A WADA tavaly 35 sportágban végzett vizsgálatokat Tramadolra is. A 12 554 mintából 548-ban találtak rá. A kerékpársportban a minták 4,4 százalékában volt nyoma. A második legfertőzöttebb sportág a rögbi volt 1,4 százalékkal.

Ahogy arról korábban Taylor Phinney beszélt, a bringások általában a szakaszok, versenyek végén vették magukhoz a Tramadolt, az utoljára felvett kulacsuk tartalma porrá tört koffeintabletták és fájdalomcsillapítók keverékéből állt.