Ödön
2 °C
11 °C

Az ötszörös győztes Froome miatt bojkottot hirdetne a Tour de France-on

2018.06.21. 10:50

Az ötszörös bajnok Bernard Hinault szerint a többi indulónak sztrájkolnia kellene, ha a címvédő Christopher Froome is rajthoz állhat az idei francia országúti kerékpáros körversenyen, a Tour de France-on.

Hinault szerint a brit sportolót már a Giro d'Italián sem szabadott volna engedni indulni, miután december közepén kiderült róla, hogy pozitív doppingtesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen. A szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki, írja az MTI.

„Froome-nak nem kellene elindulnia a Tour-on. Ha pedig mégis megteszi, a mezőny többi tagjának kellene azt mondani: oké, ha ő elindul, mi nem tesszük"

– idézte Hinault-t a brit média.

Meglátása szerint az ügy egyszerű: a négyszeres Tour-bajnok Froome pozitív mintát produkált, így a nemzetközi szövetségnek (UCI) azt kellett volna mondania, hogy nem versenyezhet.

Froome jelenleg mind a három nagy körversenyen címvédő, májusban a Giro d'Italiát nyerte meg az utolsó előtti hegyi szakaszon szóló támadással fordította meg a versenyt. Froome-on kívül csak Eddy Merckx és Hinault nyert mindhárom Grand Touron egymás után győzni.

Hinault már a Giro után is kikelt, szerinte nincs helye a Sky kerékpárosának a legendák között.

Szerdán a Vuelta a Espana főszervezője Javier Guillén beszélt arról, hogy igazából nem kezdhetnék el a 2018-as versenyt addig, amíg nem tudják, hogy ki is nyerte a 2017-est. Ezért is kéne megoldani minél hamarabb Froome ügyét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?