Az ötszörös győztes Froome miatt bojkottot hirdetne a Tour de France-on

2018.06.21. 10:50

Az ötszörös bajnok Bernard Hinault szerint a többi indulónak sztrájkolnia kellene, ha a címvédő Christopher Froome is rajthoz állhat az idei francia országúti kerékpáros körversenyen, a Tour de France-on.

Hinault szerint a brit sportolót már a Giro d'Italián sem szabadott volna engedni indulni, miután december közepén kiderült róla, hogy pozitív doppingtesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen. A szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki, írja az MTI.

„Froome-nak nem kellene elindulnia a Tour-on. Ha pedig mégis megteszi, a mezőny többi tagjának kellene azt mondani: oké, ha ő elindul, mi nem tesszük"

– idézte Hinault-t a brit média.

Meglátása szerint az ügy egyszerű: a négyszeres Tour-bajnok Froome pozitív mintát produkált, így a nemzetközi szövetségnek (UCI) azt kellett volna mondania, hogy nem versenyezhet.

Froome jelenleg mind a három nagy körversenyen címvédő, májusban a Giro d'Italiát nyerte meg az utolsó előtti hegyi szakaszon szóló támadással fordította meg a versenyt. Froome-on kívül csak Eddy Merckx és Hinault nyert mindhárom Grand Touron egymás után győzni.

Hinault már a Giro után is kikelt, szerinte nincs helye a Sky kerékpárosának a legendák között.

Szerdán a Vuelta a Espana főszervezője Javier Guillén beszélt arról, hogy igazából nem kezdhetnék el a 2018-as versenyt addig, amíg nem tudják, hogy ki is nyerte a 2017-est. Ezért is kéne megoldani minél hamarabb Froome ügyét.