Ejtették a Chris Froome elleni doppingvádat

2018.07.02. 12:08

Felpörögtek az események Chris Froome körül, a brit kerékpáros doppingügyét hirtelen megoldották a Tour de France előtt. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ejtette az ellene szóló doppingvádat.Kilenc hónapig tartott az ügy.

Froome tavaly szeptemberben bukott meg a Vuelta a Espana egyik doppigvizsgálatán. A szalbutamol nevű szerből volt túl sok a szervezetében. Ez a kerékpáros asztmagyógyszerének hatóanyaga is. Froome azt mondta,  csak annyit szedett belőle, amennyit a szabályok engednek, és csak valamilyen furcsa ok miatt dúsulhatott fel szervezetében a gyógyszer.

Az ügy tavaly decemberben derült ki, de nem kapott eltiltást a versenyző. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség megengedte neki, hogy jogi és orvosi véleményekkel megvédje magát. Az ügyről nem lehetett sokat tudni, nem közölték, milyen volt a bizonyítási eljárás. Arról sem lehetett tudni, mi a határideje az ügynek. De még maga az UCI elnöke is azt mondta nemrég, hogy a Tour előtt nem várható döntés.

Most nagyon úgy tűnik, hogy a Tour szervezőinek vasárnapi döntése kényszerítette ki az UCI lépését. Az ASO a saját szabályáira hivatkozva akarta megakadályozni Froome indulását a Touron. El akarták kerülni, hogy a Sky kerékpáros károkat okozzon. Nem nézett volna ki jól, ha megnyeri, aztán pedig törölni kell az eredményét. 

A vita valószínűleg így sem fog véget érni. Az mindenképpen nehezen védhető, hogy Froome a Vueltán szerzett első helyét sem veszítette el egy pozitív esettel, és arról is sok vita lehet, hogy más szalbutamolt használó kerékpárosok, miért kaptak több hónapos eltiltásokat korábban.