Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Ejtették a Chris Froome elleni doppingvádat

2018.07.02. 12:08

Felpörögtek az események Chris Froome körül, a brit kerékpáros doppingügyét hirtelen megoldották a Tour de France előtt. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ejtette az ellene szóló doppingvádat.Kilenc hónapig tartott az ügy.

Froome tavaly szeptemberben bukott meg a Vuelta a Espana egyik doppigvizsgálatán. A szalbutamol nevű szerből volt túl sok a szervezetében. Ez a kerékpáros asztmagyógyszerének hatóanyaga is. Froome azt mondta,  csak annyit szedett belőle, amennyit a szabályok engednek, és csak valamilyen furcsa ok miatt dúsulhatott fel szervezetében a gyógyszer.

Az ügy tavaly decemberben derült ki, de nem kapott eltiltást a versenyző. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség megengedte neki, hogy jogi és orvosi véleményekkel megvédje magát. Az ügyről nem lehetett sokat tudni, nem közölték, milyen volt a bizonyítási eljárás. Arról sem lehetett tudni, mi a határideje az ügynek. De még maga az UCI elnöke is azt mondta nemrég, hogy a Tour előtt nem várható döntés.

Most nagyon úgy tűnik, hogy a Tour szervezőinek vasárnapi döntése kényszerítette ki az UCI lépését. Az ASO a saját szabályáira hivatkozva akarta megakadályozni Froome indulását a Touron. El akarták kerülni, hogy a Sky kerékpáros károkat okozzon. Nem nézett volna ki jól, ha megnyeri, aztán pedig törölni kell az eredményét. 

A vita valószínűleg így sem fog véget érni. Az mindenképpen nehezen védhető, hogy Froome a Vueltán szerzett első helyét sem veszítette el egy pozitív esettel, és arról is sok vita lehet, hogy más szalbutamolt használó kerékpárosok, miért kaptak több hónapos eltiltásokat korábban. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!