Erzsébet
1 °C
4 °C

Megindult az esélykiegyenlítő a Touron, Dumoulin előnyben

2018.07.09. 18:03

A Tour de France csapatidőfutamát a BMC nyerte, és a harmadik szakasz után versenyzője, a belga Greg Van Avermaet vezet összetettben. A Tour történelmében először fordult elő, hogy az aktuális olimpiai bajnok a sárga trikós. Az időfutam sok különbséget kiegyenlített az összetett menők között, éles marad a verseny. 

Kicsit szokatlanul alakult a rajtsorrend, mert a csapatversenyben az első két nap azok a klubok szerepeltek gyengébben, amelyek az időfutamban elég erősnek számítanak. Így rögtön az elején startolt a Mitchelton-Scott, a BMC és a Sky is. Ezeknek a csapatoknak a kapitányai, Adam Yates, Richie Porte és Chris Froome összetettben is dobogóesélyesek, de ez az etap leginkább arra volt jó nekik, hogy a korábban összeszedett hátrányaikat kiegyenlítsék.

A Cholet központú 35,5 kilométeres pályát a szakértők nem tartották különösen technikásnak, de azt megjegyezték, a kanyarok és körforgalmak miatt meg kell találni a jó ritmust, hogy nagy átlagot lehessen rajta hajtani.

A Mitchelton jól bekezdett, 38:55 lett az alapidő. A másodikként induló Sky nem is tudott rajta jelentősen javítani, Froome-ék 38:50-nel értek célba. A közvetlenül utánuk startoló, a szakasz nagy favoritjának tartott BMC is körülbelül ugyanezt tudta a mai nap, csak négy másodperccel tudtak gyorsabban menni Porte-ék. 54, 944 km/h-s átlaggal zártak. A BMC kapitánya nem, de a csapat legjobban álló versenyzője, Greg Van Avermaet már reménykedhetett abban, hogy megszerzi a sárga trikót. 

A BMC a cholet-i célban
A BMC a cholet-i célban

A később startoló csapatok közül sokáig nem tudta megközelíteni veszélyesen az BMC eredményét. A jól kezdő Movistar annak örülhetett, hogy nem kapott túl sokat a Sky-tól, 50 másodperccel voltak gyengébbek, ami azt jelenti, Froome már el is tüntette Mikel Landa és Alejandro Valverde előnyét, Nairo Quintana viszont még nagyobb hátrányba került.

A tavalyi Tour-második, Rigoberto Uran csapata, az Education Drapac is jól hozta le az időfutamot, 35 másodpercet kaptak a BMC-től.

000 17E3AE

Nagy kérdés volt, hogy mit tud a viszonylag későn startoló Sunweb csapata, amiben az egyik nagy favorit, az időfutamban világbajnok Tom Dumoulin is tekert. A Sunweb a táv második felében volt erősebb, néhány másodpercet tudott faragni a BMC előnyén, de a végén csak a negyedik hely és 11 másodperc hátrány jött össze. Összetettben azonban egész jó pozíciót jelent ez Dumoulinnek.

Előzetesen a Quick-Stepet is a szakasz egyik esélyesének tartották, és a belga csapat hozta is magát, igaz az elején az ő soruk is szétszakadt, az első nap sárga trikósa, Fernando Gaviria  szakadt le viszonylag korán. A többiek azonban jól elkapták a ritmust, két időmérőnél is a másodikok voltak, végül hét másodpercet kapva a harmadik helyet szerezték meg. Ez a hét másodperces hátrány azt is jelentette, hogy Van Avermaet vehette át a sárga trikót.

 A vasárnapi győztes és élen álló Peter Sagan csapata indult el utolsóként, meglepetést nem tudott okozni a Bora-Hansgrohe, Sagan el nem is tudott végigmenni a töbiekkel, az egyik emelkedőn leszakadt, egyedül gurult a célba.

3. szakasz, Cholet–Cholet 35,5 km, csapatidőfutam
1. BMC 38:46
2. Sky 38:50
3. Quick-Step 38:53

Összetett:
1. Greg Van Avermaet (belga, BMC) 
2. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC)
3. Geraint Thomas (brit, Sky) + 0:03
4. Philippe Gilbert (belga, Quick-Step) + 0:05
5. Bob Jungels (luxemburgi, Quick-Step) + 0:07
6. Julian Alaphilippe (francia, Quick-Step) +0:09
7. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) + 0:11
8. Sören Kragh Andersen (dán, Sunweb) + 0:11
9. Michael Matthews (ausztrál, Sunweb) + 0:11
10.  
Rigoberto Uran (kolumbiai, Drapac) +  0:35

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?