Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Négy szökevény drámája: 195-ből 194 km az élen

2018.07.10. 18:54

Fernando Gaviria duplázott, a kolumbia sprinter nyerte a Tour de France negyedik szakaszát, amin négy szökevény 195 kilométerből 194-et a mezőny előtt tett meg. Egy nagy bukás megint zavart okozott az utolsó kilométereken. Greg Van Avermaet megőrizte a sárga trikót.

000 17F48Q

A hétfői csapatidőfutam átrendezte a Tour összetett listáját, a végső győzelemre esélyes bringások közül is a top 10-be kerültek néhányan, de jó sprinterek is maradtak elöl annyira, hogy időjóváírással megszerezzék a sárga trikót a nekik kedvező profilú negyedik szakaszon. A La Baule és Sarzeau közötti 195 kilométeren a néhány kisebb emelkedő senkinek sem jelenthetett túl nagy nehézséget.

A szakasz elejét a mezőny nagy része pihenősre vette, a rajt után ellenállás nélkül mehetett el négy kiscsapatot képviselő szökevény. Jerome Cousin (Direct Energie), Dimitri Claeys (Cofidis), Anthony Perez (Cofidis) és Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) ötven kilométer alatt közel nyolcperces előnyt hozott össze. Ezt kezdte el lefaragni szépen lassan a főmezőny.

Egy darabig jó ütemben is csökkent a különbség, aztán beállt két perc körülire, a céltől húsz kilométerre még neccesnek tűnt, hogy sikerül-e beérni a szökevényeket, a négyes jól dolgozott össze, míg a nagy bolyban nem volt meg mindig a közös akarat. Nem sok csapat vállalt vezetést, jobbára csak a Quick-Step erőlködött. Az összetettben egyik szökevény sem volt veszélyes, így a sárga trikót védő BMC-nek sem volt muszáj mennie.

Ahogy az első két szakaszon, az utolsó kilométerek most is kaotikussá váltak. A céltól öt és fél kilométerre a mezőny közepén bukott valaki, egymás hegyén-hátán feküdtek a bringások. Több favorit is hátramaradt. Például Rigoberto Uran is, akit a csapata nagy mentéssel még fel tudott vinni a sorra, de a katyusás Ilnur Zakarin egyedül ragadt hátul, végül egy percet kapott. Ami annak is köszönhető, hogy a Sky is élre állt és meghúzta a tempót. 

Ezek után a szökevényeknek sem sok reményük maradt, a legtovább Van Keirsbulck tartott ki, őt pont az egy kilométeres kapunál fogta meg a főmezőny. A sprinthez a Quick-Step adta a legjobb felvezetést, az első szakaszt nyerő Fernando Gaviria jól helyről várta a hajrát. A már veteránnak számító André Greipel azért meglepte, az enyhén emelkedő úton messziről indított, Sagan és Gaviria vetette utána magát, és az utolsó métereken elé is kerültek. Gaviriának volt megint legjobb a végsebessége, második szakaszát nyerte.

Sagan a második helyével a zöld trikóhoz szerzett fontos pontokat. A szlovák bringás rekordot is döntött, a 89. napot töltheti zöld trikóban, ezzel megelőzi az eddig csúcstartó Erik Zabelt.

A mezőnnyel együtt érkezett Greg Van Avermaet, így megőrizte a sárga trikót. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?