Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Agresszív lett a sprint, egymást fejelték a Tour-bringások

2018.07.14. 18:21

Dylan Groenewegen az idei Tour de France harmadik duplázója, péntek után szombaton is sprintelt legjobban. Greg Van Avermaet a nyolcadik szakasz után is viselheti a sárga trikót.

000 17L7X7

A Tour-mezőny a nyolcadik szakaszon is csak az utolsó kilométereken versenyzett igazán. A Dreux és Amiens közötti 181 kilométeren az első négy órában nem volt túl erős a tempó, az előzetesen becsült átlagoktól is jóval elmaradtak a bringások, pedig a terep nem volt igazán nehéz.

Viszonylag későn, csak 30 kilométer megtétele után alakult ki elmenés is. Szinte nincs olyan nap, amikor a Direct Energie-ből ne próbálkozna szökni valaki. Szombaton Fabien Grellier akciózott, Marco Minnaarddal (Wanty) párban tekertek a mezőny előtt. Greiller bírta tovább, a célvonaltól hét kilométerre fogták meg. A franciák nemzeti ünnepén ez volt a legnagyobb hazai siker, a legaktívabb kerékpáros díját kapta meg Greiller.

Ekkor már a sprintercsapatok irányítottak, óriási volt a tempó, amit leginkább a hatodik szakasz győztese, Dan Martin szenvedett meg. Az ír bringás bukás után próbált meg felzárkózni, de hiába erőlködött csapattársaival, 1 perc 16 másodpercet kapott a szakaszon.  

Három kilométerrel a cél előtt még Philippe Gilbert próbálta meglepni a mezőnyt,  egy kisebb emelkedőn támadott, de nem volt igazán esélye, fél perc után szerelték a belga bringást.

Az amiens-i befutó igazán kedvezett a klasszikus sprintereknek, egy enyhe lejtőn és egyenes úton lendülhettek be. A hajrát Peter Sagan indította elég messziről, mert ő csak a váraltan akcióban bízhatott, nem ő leggyorsabb lábú. A világbajnok lendülete el is fogyott a végére, mögötte Fernando Gaviria és André Greipel feszült egymásnak, fejjel próbálták meg eltolni a másikat, hogy legyen helyük a sprinthez. Ez legjobban Groenewegennek jött, aki a jobb szélen érkezett nagyobb sebességgel, simán lekerült mindenkit, második szakaszgyőzelmét szerezte.

Gaviria és Greipel második és harmadik helyen jött át a célvonalon, de a harcuk miatt a zsűri utólag a főmezőny végére sorolta őket, a 92. és a 93. helyeket kapták meg. A második hely így Sagané lett, míg a harmadik John Degenkolbé.

Az összetettben nem történt jelentős változás, Greg Van Avermaet maradt a sárga trikós, egy másodpercet gyűjtött korábbi előnyéhez a bónusz sprintben, így összesen héttel vezet Geraint Thomas előtt.

Eredmények:
8. szakasz, Dreux-Amiens, 181 km:
1. Dylan Groenewegen (holland, Team LottoNL-Jumbo) 4:23:36 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) azonos idővel
3. John Degenkolb (német, Trek-Segafredo) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Greg van Avermaet (belga, BMC) 32:43:00 óra
2. Geraint Thomas (brit, Sky) 7 másodperc hátrány
3. Tejay van Garderen (amerikai, BMC) 9 mp h.