Agresszív lett a sprint, egymást fejelték a Tour-bringások

2018.07.14. 18:21

Dylan Groenewegen az idei Tour de France harmadik duplázója, péntek után szombaton is sprintelt legjobban. Greg Van Avermaet a nyolcadik szakasz után is viselheti a sárga trikót.

000 17L7X7

A Tour-mezőny a nyolcadik szakaszon is csak az utolsó kilométereken versenyzett igazán. A Dreux és Amiens közötti 181 kilométeren az első négy órában nem volt túl erős a tempó, az előzetesen becsült átlagoktól is jóval elmaradtak a bringások, pedig a terep nem volt igazán nehéz.

Viszonylag későn, csak 30 kilométer megtétele után alakult ki elmenés is. Szinte nincs olyan nap, amikor a Direct Energie-ből ne próbálkozna szökni valaki. Szombaton Fabien Grellier akciózott, Marco Minnaarddal (Wanty) párban tekertek a mezőny előtt. Greiller bírta tovább, a célvonaltól hét kilométerre fogták meg. A franciák nemzeti ünnepén ez volt a legnagyobb hazai siker, a legaktívabb kerékpáros díját kapta meg Greiller.

Ekkor már a sprintercsapatok irányítottak, óriási volt a tempó, amit leginkább a hatodik szakasz győztese, Dan Martin szenvedett meg. Az ír bringás bukás után próbált meg felzárkózni, de hiába erőlködött csapattársaival, 1 perc 16 másodpercet kapott a szakaszon.  

Három kilométerrel a cél előtt még Philippe Gilbert próbálta meglepni a mezőnyt,  egy kisebb emelkedőn támadott, de nem volt igazán esélye, fél perc után szerelték a belga bringást.

Az amiens-i befutó igazán kedvezett a klasszikus sprintereknek, egy enyhe lejtőn és egyenes úton lendülhettek be. A hajrát Peter Sagan indította elég messziről, mert ő csak a váraltan akcióban bízhatott, nem ő leggyorsabb lábú. A világbajnok lendülete el is fogyott a végére, mögötte Fernando Gaviria és André Greipel feszült egymásnak, fejjel próbálták meg eltolni a másikat, hogy legyen helyük a sprinthez. Ez legjobban Groenewegennek jött, aki a jobb szélen érkezett nagyobb sebességgel, simán lekerült mindenkit, második szakaszgyőzelmét szerezte.

Gaviria és Greipel második és harmadik helyen jött át a célvonalon, de a harcuk miatt a zsűri utólag a főmezőny végére sorolta őket, a 92. és a 93. helyeket kapták meg. A második hely így Sagané lett, míg a harmadik John Degenkolbé.

Az összetettben nem történt jelentős változás, Greg Van Avermaet maradt a sárga trikós, egy másodpercet gyűjtött korábbi előnyéhez a bónusz sprintben, így összesen héttel vezet Geraint Thomas előtt.

Eredmények:
8. szakasz, Dreux-Amiens, 181 km:
1. Dylan Groenewegen (holland, Team LottoNL-Jumbo) 4:23:36 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) azonos idővel
3. John Degenkolb (német, Trek-Segafredo) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Greg van Avermaet (belga, BMC) 32:43:00 óra
2. Geraint Thomas (brit, Sky) 7 másodperc hátrány
3. Tejay van Garderen (amerikai, BMC) 9 mp h.