Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Sky hozta az őrületet a Tourra, de nem Froome vezet

2018.07.18. 19:04 Módosítva: 2018-07-18 19:12:10

A Sky csapata a Tour de France 11. szakaszán az utolsó emelkedőn szaggatta szét a mezőnyt, Geraint Thomas szakaszgyőzelemmel vette át a sárga trikót.

 A Tour második hegyi szakasza, három nagy emelkedőjével és viszonylag rövid 108,5 kilométeres távjával intenzív versenyzést ígért, de az esélyesek végül sokáig kivártak, nem támadták folyamatosan egymást. 

84eb4

A rajt után közvetlenül ellépett egy kisebb csoport, az elmenésben ott volt Peter Sagan is, aki szokás szerint begyűjtötte még a hegy előtti részhajrát, majd visszamaradt a főmezőnyhöz. Sikerével még nagyobb előnnyel vezet a pontversenyben. 

A Sky csapata által vezetett favoritok bolya előtt sokáig három kisebb csoport ment, végül ezek egybe olvadtak, és egy nagyjából harmincfős csapat alakult ki. A szökevények között volt a kedden nyerő Julian Alaphilippe is, aki most már a pöttyös trikóért, a Hegyek királya címért is versenyzik. A Quick-Step kerékpárosa meg is nyerte az első hegyi hajrát. 

Ötven kilométernyi versenyzés után a Movistar váltott iramot a főmezőnyben, Landáék tempója miatt többen leszakadtak, a sárga trikós Greg Van Avermaet is lemaradt, és az tavalyi Tour-2. RIgoberto Uránnak is nagy volt az iram, az idei körversenyen nincs igazán formában.  Pár kilométerrel később kiderült, a Movistar Alejandro Valverde szökését készítette elő. A jól tempózó Valverdét nem kezdték azonnal üldözni, a második csúcson már egyperces előnye volt Froome-ékkal szemben.  Később már két percre is volt, de a lejtmenetben sokat faragott a főmezőny a különbségen.

Tom Dumoulin még bevállalósabban lejtőzött, az utolsó emelkedőt már Valverdével együtt kezdték meg, de szűk egy percre jött a többi rivális.  Valverde aztán le is szakadt. A szökevénycsoportból pedig Mikel Nieve haladt rendületlenül a cél felé, úgy tűnt, nem lehet elvenni a győzelmét. 

A főmezőnyt a Sky kellemetlen tempója erősen lefaragta, tucatnyi bringás maradt csak, majd a céltól bő négy kilométerre megindították a támadásokat. Thomas ment el először, aki aztán fel is ugrott Dumoulinre.  Chris Froome is tempót váltott, ő Dan Martinnal alkotott tandemet az utolsó kilométerig, ekkor váltott még egyszer ritmust, és utoérte Dumoulin csoportját. Thomas is szinte ugyanakkor robbantott, hatalmas tempóban száguldott a cél felé. Háromszáz méterre a céltól megfogta Nievét is, és szakaszgyőzelemmel vette át a sárga trikót. 

2018-07-18T154308Z 1720454083 RC1B90A018A0 RTRMADP 3 CYCLING-FRA

A második helyért húsz másodperccel később Froome és Dumoulin hajrázott, végül az utóbbi volt gyorsabb.  Nieve csak ötödik lett. 

Érdekes lesz, hogy a következő napokban hogyan taktikázik a Sky, hiszen az elvileg segítőnek számító Thomas 1:25 másodperccel vezet kapitánya, Froome előtt. 

Eredmények, 11. szakasz, Albertville-La Rosiere, 108,5 km, hegyi befutó:

  1. Geraint Thomas (brit, Sky) 3:29:36 óra
  2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 20 másodperc hátrány
  3. Chris Froome (brit, Sky) azonos idővel