Judit
2 °C
7 °C

Más alomból származunk, mint a futballisták

000 17D9YV
2018.07.19. 09:02

Tizenegy szakasz után több mint százperces hátránnyal az utolsók között (egészen pontosan a 123. a még 162 versenyben levő bringás közül), de mégis Lawson Craddock a Tour de France nagy hőse. Az EF-Educartion First-Drapac bringása az első szakaszon törte el a lapockáját, de nem adja fel sérülten sem, abban bízik, hogy a verseny utolsó harmadában már tud segíteni kapitányának, addig meg küzd a fájdalommal.

Amikor megkaptam a 13-as rajtszámot, azt gondoltam, szerencsés vagyok, de amikor buktam, át kellett gondolnom ezt."

A Tour de France szokás szerint elég idegesen kezdődött, már az első szakaszt sem úszták meg bukások nélkül a kerékpárosok, Craddock is rögtön az áldozatok közé került. A bal szemöldökénél csúnyán vérző sebe lett, és a bal lapockáját is eltörte az esésben. A baleset után visszaült a bringájára, és 7 perc 50 másodperces hátránnyal, utolsóként gurult be a célba. Aztán nagyjából majdnem minden nap ez jutott neki, a fájdalmai miatt nem nagyon tud végig a legjobbakkal tartani, így mindig nagy hátránnyal az utolsók között fejezi be a szakaszokat.

Ezt persze senki sem kéri rajta számon, már az csoda, hogy egyáltalán nem adta fel a versenyt. A csapat részéről nincs nyomás rajta. Nap mint nap összeszorított foggal és nagy fájdalmakkal teker, de nem tartja magát hősnek. „Azok a srácok, akik dolgoznak rajtam és azok az emberek, akik adakoznak a velodromért, ők a hősök, nem én" – nyilatkozta a Cyclingnewsnak.

Craddock maga is adakozik, minden teljesített Tour-szakasza után 100 dollárt küld a houstoni Alkel Velodromnak, ami egy tavalyi hurrikán során szenvedett nagy károkat.

A kerékpáros minden reggel masszázzsal kezd, ami sokszor durvább, mint maga a tekerés. A lapocka körüli izmait, szöveteit próbálják fellazítani, hogy ne a görcsös feszítés okozzon neki fájdalmat. Aztán az ízületi mozgékonyságát próbálják meg fokozni, majd nem sokkal a napi rajt előtt aktiválják azokat az izmait, amit használnia kell. Nemcsak a sérült vállat, hanem az azt kompenzáló izomcsoportokat is bekapcsolják.

larson
Fotó: Lawson Craddock / Twitter

Craddock fájdalomcsillapítókat is kap, ibuprofent és paracetamolt naponta két-háromszor. Erősebb gyógyszert azért nem szed, mert akkor a mellékhatások miatt könnyen leszédülne a nyeregből, amivel másokat is balesetbe sodorhatna.

Amikor az amerikai bringás az első szakaszt nagy nehezen befejezte, könnybe lábadt a szeme, de nem a fájdalom miatt sírta el magát. Lelkileg viselte meg, hogy a Tourba befektetett sok munkája már a legelején kárba vész. A lelki fájdalmat sem egyszerű leküzdenie, a kilencedik szakasz után is amiatt panaszkodott, hogy nem tudott segíteni kapitányának, Rigobert Urannak. A kilencedik etapnál pedig nem volt kegyetlenebb, Craddock is tortúrának nevezte a 22 kilométernyi kockakövet, ami nem kell mondani, ráz, és egy sérültnek még nagyobb kínokat okoz.

Craddock mindennap ott van a rajtnál, fel sem merül benne, hogy feladja: „Mi egy másik alomból származunk, mint a futballisták" – idézte őt a Sportschau. A bringás próbál mindig a főmezőnnyel tartani, de elég sokat jojózik amögött, hol felér, hol újra leszakad. Amikor korán lemarad, a csapatvezetők sokat foglalkoznak vele, biztatják, hogy időlimiten belül érjen be. Eddig ez össze is jött neki. 

Elszántsága csapattársait is motiválja. A harmadik szakaszon, amikor a csapatidőfutamot rendezték, nemcsak megúszni akarta a szakaszt, még vállalt is vezetésből és a szélfogásból. „Minden elismerés jár Craddocknak, ezek azok a dolgok, amiket vezetőként csak értékelni tudsz" – mondta róla Urán, a csapat kapitánya. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?