Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Meghalt az acélvázak egyik legnagyobb mestere

2018.08.23. 22:58

Hatvankét éves korában meghalt az egyik legnevesebb olasz kerékpárváz-építő, Dario Pegoretti, aki többek között olyan versenyzőknek épített bicikliket, mint az ötszörös Tour de France-győztes Miguel Indurain, vagy a sprinter Mario Cipollini.

39134996 1341266609341298 6253288609915338752 n

A mai kerékpársport már a karbontechnológiáról szól, de néhány évtizede még acélcsőből kellett kihozni a lehető legjobbat és legkönnyebbet. Pegoretti az utóbbiban volt úttörő, az 1980-as években másoktól eltérően ő nem muffolt vázakat épített, hanem TIG-hegesztéssel illesztette össze a hőkezelt acélcsöveket. Hogy kihagyta a csatlakoztató elemeket, a muffokat, jóval könnyebbek lettek a gépei. 

Pegoretti 1975-ben kezdett el vázakat készíteni, a veronai Luigino Milaninál tanulta ki a mesterséget. A később Pegoretti apósává is váló Milani ismert vázépítő volt, sok proficsapat nála készítette el a kerékpárjait. Az üzletet az 1990-es évek elejétől Pegoretti vitte tovább, a TIG-hegesztéses vázakra koncentráltak, majd később alumíniummal is dolgoztak.

A könnyű és merev kerékpárok miatt keresett lett a legjobbak között is Pegoretti. Készített bringákat többek között Marco Pantainak, Miguel Indurainnak, Stephen Roche-nak, Claudio Chiapuccinak, Mario Cipollininek és Andrea Tafinak is.

A kétezres években az alumínium és karbon bringák térhódítása miatt az acélvázak kora leáldozott, de Pegoretti kitartott kedvenc anyaga mellett. Caldonazzói műhelyében – ahol egyébként Merényi Dániel is dolgozott – évente négyszáz bringát épített, amerikai importra, vagy egyedi megrendelésre. Ismert modellljei a Responsorium,  a Day is Done, a Big Leg Emma, a Mxxxxxo, Duende, a Luigino és Love #3 voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?