183 km után az egér győzött a macska-egér játékban

2018.09.14. 12:57

A Vuelta a Espana csütörtöki szakaszán két szökevény macska-egér játékot űzött a főmezőnnyel. Hiába mentek teljes gázzal az üldözők a végén, pont a célvonalig tartott ki Jelle Wallays (Lotto-Soudal) és Sven Erik Byström (UAE) előnye.

A Vueltán mindig elég kemény útvonalat találnak ki, kevés olyan szakasz van, ahol a klasszikus sprintereknek lehet keresnivalójuk. A csütörtöki szakasz profilja azonban elvileg jó esélyt adott a mezőnyhajrára, de mint kiderült, egy kicsit elszámították magukat a főmezőnyben.

Wallays, Byström és Jetse Bol (Burgos-BH) a 186 kilométeres szakasz legelején, alig három kilométer megtétele után lépett el, két és fél perces előnyt hoztak össze. A hátszélben aztán állandósulni látszott a kétperces különbség.

Az utolsó 20 kilométerre 1 perc 40 másodpercük maradt, ezt normál esetben a sprinterek csapata 10 kilométer alatt képesek ledolgozni, de Wallaysék jól taktikáztak. Még a szökés közben megegyeztek, hogy nem nyomják nagy tempóban, csak az utolsó 45 kilométeren kapcsolnak teljes gázra. Bol nem is bírta végig, hét kilométerre a céltól leszakadt.

A mezőny szép lassan azért faragta a másodperceket, így kétséges volt a szökés sikere. Az utolsó ötszáz méteren viszont már látszott, hogy hazaérhetnek. Byströmék azért vállaltak kockázatot, a sprintre készülve egymást figyelték, lelassítottak, tényleg csak az utolsó pillanatban indították meg a hajrát. Wallays nyert, Byström bejött másodiknak, de ekkor már ott volt mögötte a teljes mezőny, egy másodperc különbség sem volt már köztük, és a harmadikként befutó Peter Sagan között.

Az összetettben továbbra is Simon Yates (Mitchelton-Scott) vezet, 25 másoperc előnye van Alejandro Valverdével (Movistar) szemben.