Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

295 km/h-val tekert a világ leggyorsabb biciklise

2018.09.20. 13:00

Az amerikai Denise Mueller-Korenek megdöntötte a kerékpározás sebességi világrekordját. A hétvégén 295 kilométer per órával száguldott a bonneville-i sós síkságon.

Mueller-Korenek már eddig is rekorder volt: 2016-ban 235,5 kilométer per órás sebességgel ő lett minden idők leggyorsabb női kerékpárosa. A most 40-es éveiben járó nő a saját csúcsát akarta megdönteni, de a legjobb férfi eredményt, a Fred Rompelberg által 1995-ben felállított 268,8 km/h-t is túlszárnyalta.

A bringás sebességi rekordokat nem hagyományos kerékpárokkal, hanem külön erre a célra épített, dupla áttételes gépekkel érik el. Mueller-Kroenek egy pedálfordulattal körülbelül 40 métert halad. Az is jelentős könnyítés, hogy autók szélárnyékában, illetve vákuumában tekernek.

A korábbi kerékpárbajnoknőt nagyjából 160 km/h-s tempóig egy ezer lóerős dragsterrel vontatták, majd innen hajtott saját erőből folyamatosan az autó mögött maradva. Így érte el a a 183,9 mérföld per órás (296 km/h) tempót. Ez nagyjából olyan sebesség, amivel a Boeing 747-esek felszállni szoktak.

A kísérlet után azt nyilatkozta, hogy nem számított rá, hogy ilyen gyors lesz, 175 mérföld per órát tippelt magának.