Ötvenkét évesen akarja magát a profik között rázatni a macskakövön

2018.10.19. 16:58

Az olasz Andrea Tafi 2005-ben vonult vissza a profi kerékpározástól, de most azt tervezi, hogy 52 évesen visszatér legnagyobb sikerének helyszínére, és 2019-ben újra versenyzik a macskaköves Párizs–Roubaix-n.

 „Tudom, hogy őrült ötlet, de egy cél miatt akarok újra versenyezni, hogy a Párizs–Roubaix-n tekerjek, húsz évvel azután, hogy megnyertem. Lehetetlennek tűnik, hogy az álom valósággá váljon, de meg akarom próbálni” – idézte a Cyclingnews a Gazzetta dello Sport nyomán.

Tafi nem a semmiből akar visszatérni, elég sokat bringázik. „Olyan motivált vagyok, mint húsz éve, az biztos, hogy nem akarok cirkuszi látványosság lenni. Még mindig 18 ezer kilométert tekerek egy évben, a súlyom 79 kilóra ment le. Az 1998-ban nyert olasz bajnoki trikóm még mindig jó rám."

000 APP2000100866946

„Tizenháromszor tekertem le a Párizs–Roubaix-t, nyertem rajta, voltam második és harmadik is. Mindig be tudtam fejezni, azt hiszem ebből a különleges versenyből doktori címem van." – mondta. Az Észak poklának is nevezett Párizs–Roubaix-n valóban nem magától értetődő, hogy valaki végig megy, a portól vagy sártól csúszós macskaköves szakaszokon mindig sok a bukás, a defekt vagy más mechanikai hiba, és az idegesítően rázós utat sem képes mindenki elviselni. 

A karrierje során harminc győzelmet szerző Tafi rendszeres résztvevője az olasz veterán versenyeknek és amatőr futamoknak, de idén már Magyarországon is kétszer járt. Júniusban a Tour de Zalakaroson tekert, majd részt vett a V4 Speciel Series sorozatba tartozó Debrecen–Ibrány-versenyen is. Ez utóbbi már profi kategóriájú, a nemzetközi szövetség által is jegyzett futam volt. Tafi a főmezőnnyel érkezve a 37. lett.

Az olasz bringásnak még pár dolgot meg kell lépnie ahhoz, hogy ott lehessen a Párizs–Roubaix-n, először is olyan csapatot kéne találnia, amit egyáltalán meghívnak rá, ez mindösszesen hét klub, mert a többi automatikus résztvevő World Tour-státusza miatt. Az antidopping rendszerbe is újra be kell lépnie, legalább fél évig ellenőrzés előtt kell állnia indulása előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?