Brutális, oxigénszegény lesz a sárga trikót ünneplő Tour de France

2018.10.25. 13:50

Bemutatták a 2019-es Tour de France útvonalát Párizsban. A 106. francia körversenyt a száz éve bevezetett sárga trikónak és Eddy Merckxnek szentelik majd. Rengeteg hegy lesz és kevés időfutam.

A jövő évi Tour Belgium fővárosából, Brüsszelből indul július 6-ám, ezzel az első Tour-győzelmét ötven éve szerző belga kerékpáros, Eddy Merckx előtt tisztelegnek.

A Tour délre tart majd a rajt után, a Vogézek és a Francia-középhegység után a Pirenusok hegyei következnek, majd az Alpokban dől el a 3460 kilométer össztávú verseny. A hatodik szakaszon a La Planche des Belle Filles-re nem elég, hogy 20 százalékos rámpa vezet, az utolsó kilométert még egy földútra is viszik.

Az Alpokban sorra kerülnek a legendás csúcsok, mint a Col d'Izoard vagy Col du Galibier, a bringások megmásszák Európa legmagasabb olyan hegyét, ahová burkolt út vezet, a 2770 méter magas Col d'Iserant, a végére is egy brutális hegy marad, a huszadik szakaszon a 2365 méter magasan található Val Thorensig 33,4 kilométernyi emelkedőn lehet feljutni. Ezeken a szakaszokon már az is dönt, ki mennyire bírja az oxigénhiányt.

A Touron összesen 30 kategorizált hegy lesz, három olyan hegyi befutó lesz, ami kétezer méter felett ér véget. Christian Prudhomme versenyigazgató szerint a jövő évi Tour lesz a verseny történetének legmagasabbja.

A terep egyértelműen a hegyi menőknek kedvez, csak 54 kilométernyi időfutam lesz jövőre. A klasszikus sprinterek hét sík szakaszon bizonyíthatnak.

A Tour útvonalának bemutatóján magyar küldöttség is részt vett, Révész Máriusz aktív kikapcsolódásért felelős miniszteri biztos, Princzinger Péter a magyar szövetség elnöke, valamint a Tour de Hongrie főszervezője és versenyigazgatója, Eisenkrammer Károly és Szilasi László utazott Párizsba, hogy tárgyaljanak a Tour de France-t szervező ASO-val. Az ASO már idén is segítette a TdH-t, rajtuk keresztül jutott el 195 országba a verseny közvetítése. A felek most a 2019-es együttműködésről, és egy esetleges magyarországi Grand Depart-ról is beszélgettek.