Jolán
2 °C
4 °C

Brutális, oxigénszegény lesz a sárga trikót ünneplő Tour de France

2018.10.25. 13:50

Bemutatták a 2019-es Tour de France útvonalát Párizsban. A 106. francia körversenyt a száz éve bevezetett sárga trikónak és Eddy Merckxnek szentelik majd. Rengeteg hegy lesz és kevés időfutam.

A jövő évi Tour Belgium fővárosából, Brüsszelből indul július 6-ám, ezzel az első Tour-győzelmét ötven éve szerző belga kerékpáros, Eddy Merckx előtt tisztelegnek.

A Tour délre tart majd a rajt után, a Vogézek és a Francia-középhegység után a Pirenusok hegyei következnek, majd az Alpokban dől el a 3460 kilométer össztávú verseny. A hatodik szakaszon a La Planche des Belle Filles-re nem elég, hogy 20 százalékos rámpa vezet, az utolsó kilométert még egy földútra is viszik.

Az Alpokban sorra kerülnek a legendás csúcsok, mint a Col d'Izoard vagy Col du Galibier, a bringások megmásszák Európa legmagasabb olyan hegyét, ahová burkolt út vezet, a 2770 méter magas Col d'Iserant, a végére is egy brutális hegy marad, a huszadik szakaszon a 2365 méter magasan található Val Thorensig 33,4 kilométernyi emelkedőn lehet feljutni. Ezeken a szakaszokon már az is dönt, ki mennyire bírja az oxigénhiányt.

A Touron összesen 30 kategorizált hegy lesz, három olyan hegyi befutó lesz, ami kétezer méter felett ér véget. Christian Prudhomme versenyigazgató szerint a jövő évi Tour lesz a verseny történetének legmagasabbja.

A terep egyértelműen a hegyi menőknek kedvez, csak 54 kilométernyi időfutam lesz jövőre. A klasszikus sprinterek hét sík szakaszon bizonyíthatnak.

A Tour útvonalának bemutatóján magyar küldöttség is részt vett, Révész Máriusz aktív kikapcsolódásért felelős miniszteri biztos, Princzinger Péter a magyar szövetség elnöke, valamint a Tour de Hongrie főszervezője és versenyigazgatója, Eisenkrammer Károly és Szilasi László utazott Párizsba, hogy tárgyaljanak a Tour de France-t szervező ASO-val. Az ASO már idén is segítette a TdH-t, rajtuk keresztül jutott el 195 országba a verseny közvetítése. A felek most a 2019-es együttműködésről, és egy esetleges magyarországi Grand Depart-ról is beszélgettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?