Ha a pusztában befúj a szél, iszonyú kemény lesz

2019.03.13. 13:06

Az elmúlt évekhez képest jóval nehezebb és kiszámíthatatlanabb lesz az idei Tour de Hongrie a hosszú hegyi szakaszok és a korábbinál erősebb csapatok részvétele miatt. A versenyigazgató Szilasi Lászlóval és a magyar válogatott bringás Karl Ádámmal néztük át a szakaszokat.

A Tour de Hongrie egy 4 kilométeres prológgal indul Siófokról június 11-én, majd egy 194 kilométeres szakasz jön Velence és Esztergom között, elég sok, 2199 méteres szintemelkedéssel. Az etap végén a Pilis kemény emelkedőit is meg kell mászni, Dobogókő és Pilismarót is szerepel az útvonalban. A harmadik etap, a Balassagyarmat–Miskolc 201 kilométeres lesz, még úgyis 2561 méter a szint, hogy a Mátra nagy hegyeit kikerüli a útvonal. A negyedik napon két félszakasz jön, Kazincbarcika és Tiszafüred között 115, Tiszafüred és Hajdúszoboszló között 69 kilométerrel. Az ötödik napon az etap vége lesz brutális, a Kékest kell megmászni. Az utolsó, Kecskemét és Székesfehérvár közötti 169 kilométer etap is változtathat az összetetten.

„Mindenképpen terv volt, hogy legyen hegyesebb a verseny a korábbiaknál. Ha megnézzük ezeket a szakaszokat, akkor azt látjuk, hogy mindennap teljesen megváltozhat a verseny képe. A prológ az még egyszerű, a második napon a két hegy dönthet. A harmadikon is több mint kétezer szint van, és kétszer meg kell mászni a bükkszentkereszti emelkedőt. Ez a két etap már World Tour- és HC-szint, egy kisebb kontinentális csapatnak nehéz is lesz ezeket átvészelnie. A két félszakaszos napon a második tud izgalmas lenni, kint a pusztában, ha befúj a szél, akkor iszonyú kemény lesz, szétszedi a mezőnyt. A Kékestetőnek vissza kellett kerülnie, ott lesz a legtöbb amatőr bringás is. Az utolsó napot is fontosnak tartom, ha északi szél fúj, az sok mindenen változtathat és a városi körözés is. Minden eddiginél kiszámíthatatlanabb és látványosabb verseny lehet" – mondta Szilasi László versenyigazgató.

Arra is számít, hogy a legerősebb csapatok, a háromhetes körversenyeken is feltűnő Cofidis, Androni Giocattoli és Neri Sottoli is nagyon meg akarják mutatni magukat. Vagy azért, mert a májusi Giro d'Italián nem sikerül nekik nagyot alakítani, vagy már a Tour de France-re készülve akarnak sikereket bezsebelni, hogy a Eurosporton is megy majd a közvetítés, nekik sem mindegy, hogy mennyit forog a nevük. A nagy körversenyeken csak részsikerekre pályázhatnak, itt azonban középpontban lehetnek. „Az Androni Giocattoli nagyon komolyan veszi a címvédés, idén még erősebb sort küld majd, olyan hegyi menőket, aki Kolumbiai körversenyt vagy Giro d'Italiát mentek, nekik nem fognak gondot okozni ezek az emelkedők."

Szilasi szerint a magyarok közül Dina Mártonnak lesz a legjobb esélye az összetettben, a Pannon Cycling kerékpárosa már tavalyi jól teljesített, és csapatából sokszor voltak szökésben. 2018-ban még ott tekert Valter Attila is, aki idén a lengyel CCC-vel léphet még előbbre. „A TdH-n rajtol a magyar válogatott is, de még nem tudni, hogy kik alkotják azt a sort. Kusztor Péter valószínűleg Szlovéniában versenyzik majd, míg Peák Barnabás az U23-as Giro d'Italián szerepelhet ugyanakkor, de ha el tudna jönni, akkor ő is bírhatja ezeket a hegyeket."

A versenyigazgató elmondta, a nehezebb útvonal felvállalása egy tanulási folyamat része is, a szervezők és a hatóságok az elmúlt évek tapasztalatai alapján már nehezebb helyzeteket is le tudnak kezelni. Idén a sok lejtmenet útbiztosítása jelent extra feladatot, egy külön stábot csak erre hoztak létre.

„Hegyesebb ez a Tour de Hongrie, nem azt mondom, hogy nem fekszik nekem ez a három hegyes szakasz, de mivel inkább sprinteralkat vagyok a Kékes hegyibefutója nem kedvez. Azért még lehet négy esélyem. A siófoki prológ jó technikás, sok kanyar van benne, tele lesz megindulásokkal. A két félszakaszon és a székesfehérvári körözés után próbálnék megcélozni egy szakaszgyőzelmet" – értéktelte az útvonalat Karl Ádám, aki a magyar válogatott csapatával lehet ott újra a TdH-n. Karl jelenleg egy monacói klubban készül, időnként korábbi világbajnokokkal is együtt tud edzeni, mint a belga Philippe Gilbert-rel, vagy a lengyel Michal Kwiatkowskival, de volt, hogy a már visszavonult Fabian Cancellárával is tekert, vagy az olimpiai bajnok Elia Vivianival.