Az orvos azt mondta, ne keressem az okát

@TeamNovoNordisk Peter 004
2019.03.16. 08:50
A profi kerékpáros Kusztor Péter cukorbaja véletlenül derült ki, és bármilyen furcsa, ez nyitotta meg előtte az utat, hogy 34 évesen a legmagasabb szinten versenyezhessen. A sivatagi körön a világbajnok ellen is tekerhetett.

Régen szerepelt már magyar versenyző az országúti kerékpározás legmagasabb szintjén, a World Tourban. A hosszú szünetet Kusztor Péter törte meg, aki a Team Novo Nordisk csapatában az Egyesült Arab Emirátusok egyhetes versenyén tekert nem mindennapi mezőnyben. Az aktuális világbajnok Alejandro Valverde és 2017-es Giro d'Italia-győztes Tom Dumoulin is az ellenfelei között volt. Kusztor részben nemrég felfedezett cukorbetegsége miatt jutott el erre a szintre.

A 34 éves Kusztor több mint tíz éve profi kerékpáros, az egyik legjobb hazai bringás, kétszer nyert országos bajnokságot, 2011-ben pedig az egyhetes Tour de Bretagne-t, hogy csak a legnagyobb sikereit említsük. 2009 óta kis megszakítással külföldön profiskodott kontinentális besorolású (ez a harmadik szint) csapatnál. Próbált erősebb csapatba kerülni, de egészen mostanáig ez nem jött össze neki. Ő is megtapasztalta, hogy önmagában a tehetség nem biztos, hogy elég a haladásban, jó kapcsolatok nélkül nehéz.

2018 nyarán saját bevallása szerint élete legjobb formájában volt, amit a V4 Speciel Series debreceni versenyének megnyerésével is bizonyított júliusban. Augusztusban a Czech Cycling Touron tekert, amikor bukott, és eltörte a kulcscsontját. Kórházba került, és ekkor derült ki, hogy cukorbeteg.

„Először azt hittük, hogy csak a bukás miatti stressz miatt tér el a vércukorértékem, de egy később megismételt vizsgált megerősítette, hogy 1-es típusú cukorbetegségem van. Ez a fajta cukorbetegség lehet öröklött, de egy másik betegség is kiválthatja. Próbáltam kutatni, mi lehet nálam a háttérben, de egy orvos azt mondta, felesleges keresnem az okát” – mondta Kusztor.

Korábban nem utalt semmi a cukorbetegségére, nem érezte magát rosszabbul, mint korábban szerinte egy évnél régebben nem alakulhatott ki nála a diabétesz.

A diagnózis után rögtön az a kérdés fogalmazódott meg benne, hogy vajon hogyan tudja így folytatni sportkarrierjét, tud-e még magas szinten teljesíteni. Szakmai tanácsért a kerékpársportban jó tíz éve jelen lévő Novo Nordisk csapat vezetőihez fordult. Az amerikai bejegyzésű klub misszióként tekint arra, hogy a teljes életre bátorítsa a cukorbetegeket, felvilágosító és oktató tevékenységet is végez. Hogy mi minden lehetséges, azt a kerékpárosaikkal bizonyítják, jó néhány éve a klubnál csak olyanok versenyeznek, akik 1-es típusú cukorbetegek. (Korábban ez még nem volt feltétel. 2011-12-ben a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László is itt tekert, akkor még Team Type 1 volt a csapat neve.)

Kusztor a csapatot alapító, korábban bringázó Phil Southerlanddal is felvette a kapcsolatot, és egy idő után már arról kezdtek beszélni, hogyan lehetne a Team Novo Nordisk tagja a magyar bringás. Elvégeztek vele néhány tesztet, vért is vettek a diabétesz igazolására, a korábbi versenyeredményeit is átnézték, majd pár héttel később egyéves szerződést ajánlottak neki a prokontinentális bejegyzésű (ez már a másodvonal) csapatnál.

„A korábbi csapatom meg is szűnt, emiatt is muszáj voltam új klubot keresni. Mindig is vágyam volt magasabb szinten kipróbálni magamat, azt akartam, hogy derüljön ki, megállom ott-e a helyem, ne csak egy gondolat legyen. Azt azonban nem gondoltam, hogy így juthatok el oda. Egyik szemem sír, a másik nevet, hogy így sikerült” – mondta Kusztor.

A még korán felfedezett cukorbetegsége nem hozott gyökeres változást az életmódjában és táplálkozásban, csak kicsit jobban kell figyelnie, hogy mennyi és milyen szénhidrátot fogyaszt, és inzulint is kell adagolnia. 

A bringás egy spanyolországi edzőtáborban ismerkedett meg csapattársaival, ahol először még csak a médiamegjelenéseket tervezték meg, de januártól már keményen edzettek és teszteket végeztek. Ezeken Kusztor jól teljesített, így új csapatával rögtön élete legerősebb minősítésű versenyén indulhatott hat csapattársával. Az UAE Tour a legfelső kategóriát jelentő World Tour-sorozatba tartozik, ezen a Team Novo Nordisk sem alanyi jogon, csak meghívással vehetett részt. Az utolsó magyar bringás, aki WT-szintű versenyen tekert, Szeghalmi Bálint volt, ő 2011-ben a Lamprénél töltött el egy szezont.

„Még nem voltak különösebb elvárások felénk, csak annyi, kerüljünk be elmenésekbe, szokjunk össze, fejlődjünk együtt, dolgozzunk csapatként. Ez szerintem sikerült is, tudtuk, hogy ez a verseny még nem rólunk fog szólni.”

A csapatból Kusztor volt a legjobb formában, így a társak őt is segítették, a hegyeket is ő bírta legjobban. A hétszakaszos, 1082 kilométeres versenyen is ő lett a legjobb az összetettben a Team Novo Nordiskből, a 49. helyen végzett. „Még nem volt meg az igazi erőm, de azért jól éreztem magamat. Az egyik hegyesebb szakasz is elég jól sikerült.”

A bringásnak furcsa volt, hogy a magyar télből egyből közel-keleti melegben találta magát, a szakaszok is viszonylag ingerszegény környezetben zajlottak. A homoksivatagban volt, hogy közel 100 kilométeren át egyetlen nagy kanyart sem kellett bevenniük. Az erős széllel azért küzdöttek, meg az erős mezőnnyel.

„Világbajnokságon már versenyeztem ilyen nagy nevekkel, de nehéz összehasonlítani a World Tourt azzal. A vb-n azért sokféle bringás helyet kap, itt meg csak a legjobbak, a stressz szintje is más. Én minden versenyen próbálok tanulni valamit, ellesni egy-két dolgot, hogy ki mit csinál a mezőnyben, vagy mikor frissít. Ha csak egy kis képet is látsz az egészből, akarva akaratlanul megtanulhatsz új dolgokat.”

A World Tour versenyzési stílusa is újat hozott. „A kontinentális versenyek nem voltak ennyire kontrolláltak, ott akár két és fél órán át egymást érik a támadások. Itt viszont nem volt olyan sok akció. Ha menés van, akkor azért jóval nagyobb a tempó, tartósan 60 kilométer per óra felett lehet, de a lassú szakaszok is látványosan lassúak, 25 kilométer per óra körüliek.”

A korábbi csapatához képest a Team Novo Nordisk nagyon szervezett, a versenyzőnek itt tényleg csak versenyeznie kell, Kusztor például a befutók után csak másnap látta újra a kerékpárját. Egyáltalán nem kell foglalkoznia vele, a szerelők mindent elintéznek. Mindenki azon dolgozik, hogy a kerékpáros minél hamarabb megkezdhesse a regenerációját egy-egy szakasz után. A háttértámogatása is erősebb, mint korábban, több kerékpárból és felszerelésből válogathat.

Kusztor jelenleg a 16 versenyző körül a legidősebb, így vezéri szerep is hárul rá a csapatban. „Örülnek neki, hogy van múltam. Próbálom tanítani, összefogni a társaimat, de felelősség is, hogy én irányíthatom őket. Szerencsére mindenki nagyon barátságos és nyugodt.”

Kusztor egy évet írt alá a Team Novo Nordiskkel, de ő még további két-három évet el tud képzelni magának, ha megy neki a biciklizés. „Vannak még álmaim, jó volna egyszer kipróbálni magamat egy nagy háromhetesen, és egy jó világbajnokságot futni, megérkezni az első húszban. De bármilyen versenyen szívesen megyek, akár csak azért, hogy segítsem a csapatot.”

A Team Novo Nordiskkel van is esély még néhány nagy versenyre eljutni. A csapat már meghívást kapott, az öt Monumentum közül az elsőre, a március 23-ai Milánó–San Remóra. Az viszont csak később dől el, hogy Kusztort is benevezik-e. A World Touron kívül is van élet, néhány kiemelt kategóriájú versenyt már lekötött a csapat, a szlovén körrel is terveznek, a lengyel körverseny is összejöhet. Így Bodrogi után újra lehet olyan bringásunk, akiért gyakran szoríthatunk a Eurosport előtt.

(Borítókép: Kusztor Péter (k) a Team Novo Nordisk csapatában az Egyesült Arab Emirátusok egyhetes versenyén. Fotó: Team Novo Nordisk)