A leggazdagabb brit milliárdos mentette meg a Tour-címvédő csapatát

2019.03.19. 16:16

Nagy-Britannia leggazdagabbnak tartott embere, Jim Ratcliffe veszi át az utóbbi évek egyik legsikeresebb kerékpárcsapatát, a Team Sky-t. A klub május elsejétől Team Ineos néven fut majd.

A legutóbbi hét Tour de France-ból hatot megnyerő Team Sky névadó szponzora decemberben jelentette be, hogy a 2019-es szezon után már nem támogatja a legnagyobb költségvetésű kerékpárcsapatot. A becslések szerint évi 35 millió euróból futtatták a klubot.

A Sky bejelentése után a klub vezetői több céggel is tárgyaltak, bíztak benne, hogy egy új szponzor segítségével együtt tudják tartani csapatot, amelyben többekkel, mint a Tour-címvédő Geraint Thomasszal, vagy a nagy ígéretnek számító Egan Bernallal többéves szerződéseket kötöttek.

Az elmúlt napokban már arról szóltak a hírek, hogy a csapat és a műanyagiparban utazó Jim Ratcliffe közel áll a megegyezéshez. A keddi bejelentés mindezt most meg is erősítette.

A Team Sky csapata a 2018-as Tour de France-on
A Team Sky csapata a 2018-as Tour de France-on

A becslések szerint 21 milliárd fontos magánvagyonnal rendelkező Ratcliffe nagy kerékpárrajongó, amatőr szinten ő is bringázik és triatlonozik, elkötelezettje a sportágnak. Tavaly 110 millió fonttal szállt be a vitorlázó Amerika-kupára készülő Ben Ainslie csapatába, és arról is szó volt, hogy átveszi a Chelsea futballcsapatát.

A Dave Brailsford által vezetett kerékpárcsapat a Guardian értesülései szerint megnövelt, 45 millió eurós büdzsével vág neki a háromhetes körversenyeknek.

Az új szponzorral azonban a csapat eddigi imázsát is kénytelenek lehetnek átformálni. Tavaly a Tour de France-on a Team Sky még az óceánok megmentéséért és a műanyagok ellen kampányolt, ez utóbbit a világ egyik legnagyobb műanyagelőállítójának számító Ineosszal már nem lesz könnyű beadni.